Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2011

saya dan kamu.. akan teruskan perjalanan!

بسم الله الرحمان الرحيم 
mahu sukses?


ya.. pasti! mukmin itu mesti sukses.. cuma, perlu ada plan strategi... nak bina strategi pula, perlu ada ilmu. begitulah rantaian yang tak lari dari kehidupan seorang mukmin.. plan perjalanan hidup saya, akan meninggalkan alam maya sebentar.. meninggalkan kampung halaman.. dan menyerap hikmah dalam perjalanan kehidupan.. ke alam pekerjaan.. wah bekerja untuk belajar! insyaALLAH..
syair dari imam Syafii:
orang pandai dan beradab tidak akan diam di kampung halaman, tinggalkanlah negerimu dan merantaulah ke negeri orang, merantaulah, kau akan dapat pengganti, dari kerabat dan kawan, berlelah-lelahlah, manisnya hidup terasa, sesudah lelah berjuang..
pijakan orang-orang sukses
saya pegang ini.. sebagai bekalan meneruskan plan perubahan di lorong kehidupan,
* segala perbuatan pasti ada niatnya. maka niatkanlah segala perbuatan demi kebaikan, demi kemaslahatan ummah dan demi menghentikan kejahatan!
* jangan keccut hati di hadapan cobaan! kerana cobaan dapat menempa kedewasaa…

santai: blogwalking dan ziarah kerana ?...

بسم الله الرحمان الرحيم 

sejak kebelakangan ni, saya lebih suka menerima daripada memberi. bukan tak ada idea tapi takut tergolong dalam kalangan munafiq yang alim. hanya ilmu yang mampu selamatkan kita dari perkara2 macam ni.



. seperi kata-kata dari umar al-khattab..
Perkara yang paling aku takuti menimpa ke atas umat ini ialah munafiq yang alim.


Mereka bertanya, "apakah yang dimaksudkan dengan munafiq yang alim?"


Orang yang alim, lidahnya (fasih bertutur) tetapi jahil hati dan tangannya (tidak berpegang dan beramal dengan apa yang dikatakannya).                                                                                                                                                  -ibn khattab

jadi saya ganti masa menulis entri dengan baca entri manusia2 pilihan ALLAH... insyaALLAH saya akan kongsikan dalam entri yang akan datang.
entri kali ni saya hanya ingin bercerita tentang pengalaman sepanjang kembara 'blogwalking' sambil mengutip mutiara2 hikmah.

blog saya di p…

Ayuh memimpin, mari dipimpin!..

بسم الله الرحمان الرحيم 



SITUASI 1 [ antara dua orang sahabat ]
-salam, sihat? buat apa cuti ni?
- alhamdulillah, sihat masih mampu beribadah.cuti ni belum ada aktiviti khusus dalam perancangan..ukhti?
- ana kursus bahasa arab. dua bulan. alhamdulillah, kat sini seronok. ana jadi naibahrais(timb. ketua) kat sini. entahlah, tiba2 ja lantik ana.. sebab budak maahad kot.
- .....  :-) 

SITUASI 2 [ antara seorang murabbi dan mad'unya ]
- salam, boleh kak tau organisasi antunna yang baru?
- sentiasa boleh.. ketua, kalau tidak saidatul.pastu dia tak dapat teruskan studi...ana kena naik..(ukhti,doakan ana supaya diteguhkan iman untuk jalankan taklifan ni)... timb,wani. timb2,hanis. s/u,ina....




ya, menjadi pimpinan mungkin menjadi sebuah mimpi ngeri bagi kebanyakan orang. mungkin juga sebuah mimpi indah yang diidamkan segelintir manusia.begitulah persepsi berbeza insan atas perbezaan kehendak nafsu mereka.
pemimpin? ketua? amanah? wala'? keadilan? apa orang kata?
memang, tak dinafikan menggalas tuga…

BUMI CINTA.-wahyu dan kalam berbicara..

bismillah...
dengan jiwa tenang.. langkah ini diteruskan,langkah yang menjadi natijah dari sebuah suruhan iqra'... dari membaca itulah timbulnya menulis..
impian seorang mu'min perlu kepada sebuah matlamat dan spesifikasi yang jelas.impian juga seharusnya ada impak dan ibrah buat ummah. dan saya.. sedang mendaki bagi mencapai impian dengan melalui segala persyaratan alami ini...impian menjadi seorang penulis!
terasa begitu kerdil bila menyedari usaha ini masih di tahap biasa2..alhamdulillah barangkali sengaja ALLAH buka kesedaran ini ketika hati terasa ingin menghayati sebuah novel terbaru karya habiburrahman el-shirazy (HES), BUMI CINTA.




ada seorang sahabat pernah bertanya pada saya,  "agak2 kenapa novel habiburrahman tu laku sangat?. best tu,memang best,tapi storyline dia lebih kurang ja dengan yang lain.."
"sebab dia ikhlas.." bersahaja jawapan saya.sedangkan saya sendiri belum layak menilai keikhlasan manusia.
dan akhirnya, ALLAHU AKBAR! ALLAH beri jawapan kepa…