Skip to main content

santai: blogwalking dan ziarah kerana ?...

بسم الله الرحمان الرحيم 


sejak kebelakangan ni, saya lebih suka menerima daripada memberi.
bukan tak ada idea tapi takut tergolong dalam kalangan munafiq yang alim. hanya ilmu yang mampu selamatkan kita dari perkara2 macam ni.

ALLAH, puncak segala matlamat!


. seperi kata-kata dari umar al-khattab..

Perkara yang paling aku takuti menimpa ke atas umat ini ialah munafiq yang alim.


Mereka bertanya, "apakah yang dimaksudkan dengan munafiq yang alim?"


Orang yang alim, lidahnya (fasih bertutur) tetapi jahil hati dan tangannya (tidak berpegang dan beramal dengan apa yang dikatakannya).
                                                                                                                                                  -ibn khattab

jadi saya ganti masa menulis entri dengan baca entri manusia2 pilihan ALLAH...
insyaALLAH saya akan kongsikan dalam entri yang akan datang.

entri kali ni saya hanya ingin bercerita tentang pengalaman sepanjang kembara 'blogwalking' sambil mengutip mutiara2 hikmah.


blog saya di promosi!

saya secara tidak sengaja telah mem'follow' blog Corat.Coret.Cikgu™.. saya sendiri tak sedar saya dah follow lepas baca entri tentang gambaran isi neraka

 ALLAH dah tetapkan bahawa saya menjadi follower ke 555 untuk blog ni. hikmahnya? ya ada promosi percuma untuk sebuah kebaikan..( insyaALLAH) . katanya saya adalah follower ke 555 yang bertuah. bagi saya, ya memang bertuah kerana ALLAH mudahkan urusan dakwah..ALHAMDULILLAH.

I'm become 555th follower


kepada penulis blog ni, ini respon saya..

zahra' fajar said...


subhanallah.. tak sangka jdi follower bertuah!ALHAMDULILLAH.. jazakillah ya cikgu..hnya ALLAH yang mampu balas usaha cikgu..

sbbnya ada sumbangan dalam promosikan kebaikan..
jom jihad! (29:6)


masyaALLAH, dapat award?!

kembara blogwalking diteruskan....

sekali lagi secara tak sengaja saya menjadi follower bertuah. saya dapat ucapan tahniah dari pemilik blog 'wacanaku' kerana jadi followernya yang ke 777. (boleh lihat di award-untuk-follower-ku-yang-ke-777-)

PW meminta saya beri sedikit ucapan selepas dapat award...

inilah jawapan saya:
bismillah..

nk bagi ucapan ringkas lepas dpt award ni..
pertamanya, jazakallah pd PW ya.. moga Allah redha atas penghargaan ni!
biodata?
1) nama pena firas az-zahra'. tinggal di bumi ALLAH, penang tepatnya. dah mengecapi nikmat iman dan islam selama 19 tahun alhamdulillah..
2) ber blogging sbb nak ajak n bersama2 shbt blogger suma untuk menulis kerana nakkan redha ALLAH..jom!
3) my own view 4 PW.. 9/10 untuk layout.
7/10 untuk n3 bleh?
3 mark lg.. kna letakkan ruh islam 1st dlm pnulisn, spya ad manfaat smpy mati!
4)insyaALLAH sya tag ya..
okey.. tu dulu ya,
salam perkenalan kerana ALLAH..
bila kenal krn ALLAH, baru ada kemanisan iman,


قَالَ رَسُوْلُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: ثَلاَثٌ مَنْ كُنَّ فِيْهِ وَجَد حَلاَوَةَ اْلإِيْمَـانِ: أَنْ يَكُوْنَ اللهُ وَرَسُوْلُهُ أَحَبَّ إِلَيْهِ مِمَّا سِوَاهُمَا ، وَأَنْ يُحِب الْمَرْءَ لاَ يُحِبُّهُ إِلاَّ لِلَّهِ ، وَأَنْ يَكْرَهَ أَنْ يَعُوْدَ فِى الْكُفْرِ كَمَا يَكْرَهُ أَنْ يَلْقَى فِى النَّـارِ.
(رَوَاهُ الْبُخَارِى وَمُسْلِمٌ وَغَيْرُهُمَا)


Sabda Rasulullah SAW.: "Tiga perkara yang barangsiapa terdapat (ketiga-tiga perkara itu) padanya nescaya dia memperolehi kemanisan iman (iaitu) Allah dan Rasul-Nya adalah lebih dia cintai daripada selainnya (Allah dan Rasul), dan dia mencintai seseorang semata-mata kerana Allah, dan dia benci untuk kembali kepada kekufuran (maksiat) sebagaimana dia benci dilemparkan ke dalam api".segala yang dikembalikan pada ALLAH terasa indah...

konkluksinya di sini...
apa saja yang terjadi pada kita, kembalikan pada ALLAH..
carilah ilmu yang bermanfaat!


salam jihad ya!


Comments

  1. assalam, sedikit pringatan didapati... teruskan berblogging

    ReplyDelete
  2. 1) menuju cinta hakiki

    waalaik salam.
    alhamdulillah. jazakallah atas jejaknya. saling ingat memperingati.. insyaALLAH, doakan kita tetap thabat.

    ReplyDelete

Post a Comment

semua yang saya tulis hanyalah sebuah perkongsian. Boleh diterima atau ditolak. Tetapi, tetap berlapang dada dalam semua urusan itu tanda hati kita murni.. :-)

Popular posts from this blog

tadabbur surah kahfi : sebab turunnya surah al-kahfi..

بسم الله الرحمان الرحيم

bersambung dari artikel ini. Muhammad bin Ishak meriwayatkan daripada ibnu Abbas radhiyallahu 'anhu yang mengisahkan tentang peristiwa turunya surah al-kahfi:
"orang-orang Quraisy menghantar An-Nadhar bin Al-Haruth dan Uqbah Bin Abi mu'ith kepada beberapa orang rahib yahudi. Mereka diminta untuk bertanya tentang Muhammad shallallahu 'alaihi wasallam dan apa yang para rahib itu tahu tentang diri nabi Muhammad menurut apa yang dinyatakan di dalam Taurat.
para utusan Qurais itu berkata kepada rahib-rahib yahudi yang mereka kunjungi :" kami datang kepada kamu sebagai ahli kitab yang memegang Taurat untuk mendapatkan keterangan daripadamu tentang sahabat kami Muhammad! "
orang-orang yahudi itu berkata kepada mereka(utusan Quraisy), berikanlah tiga pernyataan kepadanya,jika dia dapat memberi keterangan tentang tiga perkara itu, maka memang benar dia adalah rasul. tetapi, jika dia tidak dapat memberi keterangan itu, maka dia alah seorang yang me…

"Kerana aku pemuda akhirat.."

Ukhrawi bukan hanya itu..
“Ah, kau hanya melihat akhirat. Kau gadis ukhrawi. Maaflah, kami ini duniawi”, begitu saban hari mereka bergurau denganku.
Aku cuma tersenyum getir mendengar kenyataan itu. Bukan terasa hati. Namun kerana kecewa dengan kecilnya pandangan anak muda generasi Y pada erti keduniaan. Aku kesal dengan salah erti tentang kedunian ini.

Mereka menganggap tudung labuh, membaca al-quran, pergi ke masjid, membaca dan menulis hal-hal agama itu ‘ukhrawi’. 
Mereka menganggap orang ukhrawi hanya tahu bercakap tentang ayat al-Quran dan tafsirnya. 
Mereka menganggap orang ukhrawi itu semata-mata puasa dan solat sahaja. Itu salahnya kita anak muda. Kita tidak mampu menjadi seperti anak muda di zaman Nabi kerana mentaliti dan persepsi satu sisi yang kita cermati.

Pada aku dan sepatutnya pada kita pemuda, keduniaan bukan pada banyaknya harta semata. Keduniaan bukan juga pada tingginya pangkat. Keduniaan sama sekali tidak diukur pada cantiknya paras rupa dan mewahnya rumah serta kere…

Contengan ramadhan: Persahabatan dan TAQWA kita..

بسم الله الرحمان الرحيمIni benar-benar sebuah ukhuwwah..
Selesai membaca surah An-naba' ayat 31-37, saya pandang ke kiri. Jalidah tiada. Sebab selalunya, Jalidah akan berkata kepada saya;
"Zahra cepat. Nak dengar perkongsian dari Zahra.."Sebenarnya, saya bukan pandai sangat mahu bercakap dan mengulas sesuatu, tetapi sahabat sejati yang ikhlas itu kadangkala lebih meyakini kita berbanding diri kita sendiri.

Sebab itu, bila sering bersama dengan Jalidah, saya seolah diberi kekuatan untuk berkongsi.

Terutamanya untuk melontarkan idea-idea dan butiran mutiara yang menerpa ketika menelusuri patah kata dari Al-quran. Setiap kali melontarkan bait-bait al-quran yang mulia, kemudian mentadabbur maksudnya, satu demi satu kisah kehidupan terasa dirungkai.

Tetapi, kadang-kadang saya mengelak juga.
"Jalidah, ana bukan faham betul sangat pun. Takut tersalah pula..",  Dan, selalunya, Jalidah akan mendesak. Memberi harapan dan menghargai saya seadanya.
"Zahra, ana pun macam Zah…