Skip to main content

Aku lelah dengan dosa.

catatan hati Mufidah Annisa..

Entah apa perasaan ini.

Sebuah perasaan galau yang hadir setelah lama aku tak laluinya. aku melihat dunia. Aku melihat kerosakan dan parahnya umat. tapi entah, aku tak mampu untuk bergerak. kaki terasa kaku dipasung resah.

Hidupku hanyalah sebuah aliran nafas yang kosong, kosong. aku kesal dengan kekosongan itu. tapi aku kelu sendiri.

Ya Allah, benarlah dunia benar-benar sebuah penjara untuk seorang mukmin. aku terasa dipenjara dengan dosa dan salahku sendiri. dan aku, tidak tahu apa dosaku!

aku terasa dimomokkan dengan penjara kekal yang menghalang aku dari pulang ke kampung halamanku, syurga.

Aku mengenal orang-orang soleh. Aku suka perhatikan mereka, dari jauh. ya, cuma dari jauh. Aku takut mendekat, risau aku cuma najis yang merobek kesucian mereka.

ya Allah, aku benar-benar tak setanding mereka. padahal aku pengin seperti mereka. mulia dan dimuliakan kerana iman yang ada dlam diri mereka.

hati meronta, menjerit, memasakkan tekanan dalam jiwa yang membuahkan airmata penyesalan.

perlahan.. dalam rintih aku meruntun kepada tuhanku..
"ya Allah, ya Ghafiir, Ya Kariim, ya Aaliim... aku mahu jadi kekasihmu. Aku mahu jadi sebahagian dari hamba terbaik yang kau kasihkan mereka."

ya Allah, aku lelah dengan dosa dan derhaka. aku mahu sampai mampu, biar aku terus dalam jagaanmu. tolong aku ya Allah...

 

Comments

Popular posts from this blog

tadabbur surah kahfi : sebab turunnya surah al-kahfi..

بسم الله الرحمان الرحيم

bersambung dari artikel ini. Muhammad bin Ishak meriwayatkan daripada ibnu Abbas radhiyallahu 'anhu yang mengisahkan tentang peristiwa turunya surah al-kahfi:
"orang-orang Quraisy menghantar An-Nadhar bin Al-Haruth dan Uqbah Bin Abi mu'ith kepada beberapa orang rahib yahudi. Mereka diminta untuk bertanya tentang Muhammad shallallahu 'alaihi wasallam dan apa yang para rahib itu tahu tentang diri nabi Muhammad menurut apa yang dinyatakan di dalam Taurat.
para utusan Qurais itu berkata kepada rahib-rahib yahudi yang mereka kunjungi :" kami datang kepada kamu sebagai ahli kitab yang memegang Taurat untuk mendapatkan keterangan daripadamu tentang sahabat kami Muhammad! "
orang-orang yahudi itu berkata kepada mereka(utusan Quraisy), berikanlah tiga pernyataan kepadanya,jika dia dapat memberi keterangan tentang tiga perkara itu, maka memang benar dia adalah rasul. tetapi, jika dia tidak dapat memberi keterangan itu, maka dia alah seorang yang me…

"Kerana aku pemuda akhirat.."

Ukhrawi bukan hanya itu..
“Ah, kau hanya melihat akhirat. Kau gadis ukhrawi. Maaflah, kami ini duniawi”, begitu saban hari mereka bergurau denganku.
Aku cuma tersenyum getir mendengar kenyataan itu. Bukan terasa hati. Namun kerana kecewa dengan kecilnya pandangan anak muda generasi Y pada erti keduniaan. Aku kesal dengan salah erti tentang kedunian ini.

Mereka menganggap tudung labuh, membaca al-quran, pergi ke masjid, membaca dan menulis hal-hal agama itu ‘ukhrawi’. 
Mereka menganggap orang ukhrawi hanya tahu bercakap tentang ayat al-Quran dan tafsirnya. 
Mereka menganggap orang ukhrawi itu semata-mata puasa dan solat sahaja. Itu salahnya kita anak muda. Kita tidak mampu menjadi seperti anak muda di zaman Nabi kerana mentaliti dan persepsi satu sisi yang kita cermati.

Pada aku dan sepatutnya pada kita pemuda, keduniaan bukan pada banyaknya harta semata. Keduniaan bukan juga pada tingginya pangkat. Keduniaan sama sekali tidak diukur pada cantiknya paras rupa dan mewahnya rumah serta kere…

Contengan ramadhan: Persahabatan dan TAQWA kita..

بسم الله الرحمان الرحيمIni benar-benar sebuah ukhuwwah..
Selesai membaca surah An-naba' ayat 31-37, saya pandang ke kiri. Jalidah tiada. Sebab selalunya, Jalidah akan berkata kepada saya;
"Zahra cepat. Nak dengar perkongsian dari Zahra.."Sebenarnya, saya bukan pandai sangat mahu bercakap dan mengulas sesuatu, tetapi sahabat sejati yang ikhlas itu kadangkala lebih meyakini kita berbanding diri kita sendiri.

Sebab itu, bila sering bersama dengan Jalidah, saya seolah diberi kekuatan untuk berkongsi.

Terutamanya untuk melontarkan idea-idea dan butiran mutiara yang menerpa ketika menelusuri patah kata dari Al-quran. Setiap kali melontarkan bait-bait al-quran yang mulia, kemudian mentadabbur maksudnya, satu demi satu kisah kehidupan terasa dirungkai.

Tetapi, kadang-kadang saya mengelak juga.
"Jalidah, ana bukan faham betul sangat pun. Takut tersalah pula..",  Dan, selalunya, Jalidah akan mendesak. Memberi harapan dan menghargai saya seadanya.
"Zahra, ana pun macam Zah…