Skip to main content

sekitar PRK: manifesto, tidakkah kita takut?

 بسم الله الرحمان الرحيم

aku katakan.
tidakkah kita takut?

kepada semua calon: ALL the best!


manifesto sana. manifesto sini. kita rasa boleh laksanakan. ya! itu bagus sebagai tanda kita ada keyakinan. tapi, cuma satu perkara kita kena ingat.

kisah ketika rasulullah ditanya oleh musyrikin quraisy. baginda ditanya mengenai kisah ashabul kahfi dan anjing mereka.

kemudian, apa jawab rasulullah?
 aku akan khabarkan kepada kamu mengenai kisah itu 3 hari lagi. rsulullah menjawab dengan penuh yakin. tetapi, rupanya ALLAH mahu baginda tetapbergantung harap kepada-Nya. 3 hari, wahyu tidak turun.. empat hari.. setelah beberapa tempoh ang agak lama, mulalah musyrikin quraisy menyalahkan dan mendapat alasan untuk menola dakwah baginda yang suci. mereka mengeji dan memperlekehkan baginda..

setelah itu, barulah ALLAH turunkan surah al-kahfi. surah yang menceritakan dan menjawab segala persoalan dari musyrikin quraisy.

-boleh rujuk lebih lanjut sabab nuzul surah al-kahfi, tafsir ibnu kathir-
 
 nah,
manifesto kalian.
katakanlah insyaALLAH!

takut-takut ALLAH tidak redha.
atau, ALLAh mahu kita gantungkan sebenar-benar harap pada-Nya.

hidup kita ini, apalah ertinya tanpa redha dari pencipta kita.

kepada semua pengundi, pilihlah pilihan yang membuat kalian dekat dengan ALLAH.

pengundi dan calon, kedua-duanya mesti ada taqwa.
barulah terhasil sebuah tamadun hebat seperti zaman kegemilangan sultan Muhammad al-fateh.

pemimpin yang baik. tentera yang baik. rakyat yang baik.
tamadun terbaik!

wallahu a'lam


Comments

Popular posts from this blog

tadabbur surah kahfi : sebab turunnya surah al-kahfi..

بسم الله الرحمان الرحيم

bersambung dari artikel ini. Muhammad bin Ishak meriwayatkan daripada ibnu Abbas radhiyallahu 'anhu yang mengisahkan tentang peristiwa turunya surah al-kahfi:
"orang-orang Quraisy menghantar An-Nadhar bin Al-Haruth dan Uqbah Bin Abi mu'ith kepada beberapa orang rahib yahudi. Mereka diminta untuk bertanya tentang Muhammad shallallahu 'alaihi wasallam dan apa yang para rahib itu tahu tentang diri nabi Muhammad menurut apa yang dinyatakan di dalam Taurat.
para utusan Qurais itu berkata kepada rahib-rahib yahudi yang mereka kunjungi :" kami datang kepada kamu sebagai ahli kitab yang memegang Taurat untuk mendapatkan keterangan daripadamu tentang sahabat kami Muhammad! "
orang-orang yahudi itu berkata kepada mereka(utusan Quraisy), berikanlah tiga pernyataan kepadanya,jika dia dapat memberi keterangan tentang tiga perkara itu, maka memang benar dia adalah rasul. tetapi, jika dia tidak dapat memberi keterangan itu, maka dia alah seorang yang me…

"Kerana aku pemuda akhirat.."

Ukhrawi bukan hanya itu..
“Ah, kau hanya melihat akhirat. Kau gadis ukhrawi. Maaflah, kami ini duniawi”, begitu saban hari mereka bergurau denganku.
Aku cuma tersenyum getir mendengar kenyataan itu. Bukan terasa hati. Namun kerana kecewa dengan kecilnya pandangan anak muda generasi Y pada erti keduniaan. Aku kesal dengan salah erti tentang kedunian ini.

Mereka menganggap tudung labuh, membaca al-quran, pergi ke masjid, membaca dan menulis hal-hal agama itu ‘ukhrawi’. 
Mereka menganggap orang ukhrawi hanya tahu bercakap tentang ayat al-Quran dan tafsirnya. 
Mereka menganggap orang ukhrawi itu semata-mata puasa dan solat sahaja. Itu salahnya kita anak muda. Kita tidak mampu menjadi seperti anak muda di zaman Nabi kerana mentaliti dan persepsi satu sisi yang kita cermati.

Pada aku dan sepatutnya pada kita pemuda, keduniaan bukan pada banyaknya harta semata. Keduniaan bukan juga pada tingginya pangkat. Keduniaan sama sekali tidak diukur pada cantiknya paras rupa dan mewahnya rumah serta kere…

Contengan ramadhan: Persahabatan dan TAQWA kita..

بسم الله الرحمان الرحيمIni benar-benar sebuah ukhuwwah..
Selesai membaca surah An-naba' ayat 31-37, saya pandang ke kiri. Jalidah tiada. Sebab selalunya, Jalidah akan berkata kepada saya;
"Zahra cepat. Nak dengar perkongsian dari Zahra.."Sebenarnya, saya bukan pandai sangat mahu bercakap dan mengulas sesuatu, tetapi sahabat sejati yang ikhlas itu kadangkala lebih meyakini kita berbanding diri kita sendiri.

Sebab itu, bila sering bersama dengan Jalidah, saya seolah diberi kekuatan untuk berkongsi.

Terutamanya untuk melontarkan idea-idea dan butiran mutiara yang menerpa ketika menelusuri patah kata dari Al-quran. Setiap kali melontarkan bait-bait al-quran yang mulia, kemudian mentadabbur maksudnya, satu demi satu kisah kehidupan terasa dirungkai.

Tetapi, kadang-kadang saya mengelak juga.
"Jalidah, ana bukan faham betul sangat pun. Takut tersalah pula..",  Dan, selalunya, Jalidah akan mendesak. Memberi harapan dan menghargai saya seadanya.
"Zahra, ana pun macam Zah…