Skip to main content

alhamdulillah, kita boleh jadi 'luar biasa'!

  بسم الله الرحمان الرحيم

" TERIMA KASIH YA ALLAH"

alhamdulillah. alhamdulillah. alhamdulillah.

manusia biasa akan rasa dirinya biasa-biasa apabila tidak menyedari bahawa dia dicipta untuk menjadi 'luar biasa'. jadi, mula hari ini saya ingin mengajak  sahabat blogger sekalian untuk menjadikan diri kita luar biasa.

apa perasaan kita jika orang yang selalu kita bantu tak menghargai bantuan kita?. tidak pernah berterima kasih. membalas budi, apatah lagi.

pasti sakit hati walaupun sedikit.

bagaimana pula jika bantuan yang kita berikan sedikit, hanya sedikit dan kita sendiri kurang mengingatnya. contohnya, kita pernah memberi RM0.50 kepada seseorang yang tidak kita kenali. kemudian, setelah 1tahun selepas itu dia bertemu dan mengucapkan terima kasih kepada kita. bukankah dia adalah manusia yang luar biasa?

ALHAMDULILLAH

terima kasih ya ALLAH! saya bahagia bila mendengar ucapan ini disebut. tapi, menjadi duka bila 'alhamdulillah' sekadar menjadi adat, bukan ibadat.

manusia luar biasa adalah mereka yang luar biasa hubungannya dengan ALLAH. bersyukur kepada ALLAH dengan sekecil-kecil benda.

terima kasih ya ALLAH, hari ni aku boleh online.
terima kasih ya ALLAH, aku baru ja berkongsi di pondok teduhan alam mayaku.
terima kasih ya ALLAH, aku dapat peluang bekerja sebelum masuk U.
terima kasih ya ALLAH, aku boleh ambil lesen walaupun tak dapat masuk kursus bahasa macam kawan-kawan lain.
terima kasih ya ALLAH, bateri handset aku boleh penuh.
terima kasih ya ALLAH, aku dapat tidur.
terima kasih ya ALLAH, aku masih boleh rasa sakit.
terima kasih ya ALLAH, aku boleh mandi hari ni.
terima kasih ya ALLAH, aku boleh beza yang mana huruf A dan B.
terima kasih ya ALLAH, kaki aku masih boleh dibengkokkan.
terima kasih ya ALLAH, aku berpeluang mengenal islam dan tarbiyah.
terima kasih ya ALLAH, aku masih layak masuk periksa. 

SUBHANALLAH!
terlalu banyak perkara kecil yang kita remehkan.

lihatlah, berapa ramai orang yang tak dapat tidur akibat insomnia. bagi mereka, tidur 15minit itu adalah nikmat terbesar berbanding kita yang hanya mengucapkan alhamdulillah kerana boleh bangun semula.kita terlupa nikmat tidur itu.

lihat juga berapa ramai mahasiswa miskin yang tak layak menduduki peperiksaan hanya kerana yuran yang tertunggak. juga, mereka yang gagal dan terpaksa belajar semula.

lebih ramai lagi yang berada di pedalaman dan tarbiyyah tidak sampai kepada mereka. jangankan tarbiyyah, islam juga barangkali belum mereka kenal(na'uzubillah).
ya musharrifal quluub thabbit qulubana fil islam

'luar biasa' mencipta keajaiban

mula saat sahabat2 membaca entri ni, ucaplah ALHAMDULILLAH dengan tulus dari hati yang ikhlas. ikhlas... antara kita dan DIA. 

ikhlas itulah yang mengeluarkan kita dari limitasi 'biasa'.
formula ikhlas adalah: [ikhlas+redha= keajaiban].

kajian menunjukkan bahawa, bila kita selalu berterima kasih, aura positif akan menghasilkan charge2 yang menolak aura negatif. charge positif dalam badan kita juga menyebabkan metabolisma badan menjadi stabil.

maha suci ALLAH yang menyusun atur segalanya.. cantik sekali!

bicara hamba

1~ alhamdulillah, selesai juga entri kali ni.
2~ alhamdulillah, ada insan yang membaca entri ni.
3~ alhamdulillah, blog ~KHALILULLAH~ [فكرة مجددة], ada pengunjung rupanya!

penutup

ibnu 'athoillah berkata:
" sebaik-baiknya ilmu itu, yang disertai oleh rasa takut kepada ALLAH bersamanya" (al-hikam~244~)

wallahu a'alam.

*-entri ni diolah dari motivasi pagi edisi 4 mac di IKIM.fm jam 7.30pagi.

Comments

  1. alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  2. 1) anonymax berkata...

    segala puji bagi AllAH.
    semoga ukhuwwah kita sampai ke syurga.

    ReplyDelete

Post a Comment

semua yang saya tulis hanyalah sebuah perkongsian. Boleh diterima atau ditolak. Tetapi, tetap berlapang dada dalam semua urusan itu tanda hati kita murni.. :-)

Popular posts from this blog

tadabbur surah kahfi : sebab turunnya surah al-kahfi..

بسم الله الرحمان الرحيم

bersambung dari artikel ini. Muhammad bin Ishak meriwayatkan daripada ibnu Abbas radhiyallahu 'anhu yang mengisahkan tentang peristiwa turunya surah al-kahfi:
"orang-orang Quraisy menghantar An-Nadhar bin Al-Haruth dan Uqbah Bin Abi mu'ith kepada beberapa orang rahib yahudi. Mereka diminta untuk bertanya tentang Muhammad shallallahu 'alaihi wasallam dan apa yang para rahib itu tahu tentang diri nabi Muhammad menurut apa yang dinyatakan di dalam Taurat.
para utusan Qurais itu berkata kepada rahib-rahib yahudi yang mereka kunjungi :" kami datang kepada kamu sebagai ahli kitab yang memegang Taurat untuk mendapatkan keterangan daripadamu tentang sahabat kami Muhammad! "
orang-orang yahudi itu berkata kepada mereka(utusan Quraisy), berikanlah tiga pernyataan kepadanya,jika dia dapat memberi keterangan tentang tiga perkara itu, maka memang benar dia adalah rasul. tetapi, jika dia tidak dapat memberi keterangan itu, maka dia alah seorang yang me…

"Kerana aku pemuda akhirat.."

Ukhrawi bukan hanya itu..
“Ah, kau hanya melihat akhirat. Kau gadis ukhrawi. Maaflah, kami ini duniawi”, begitu saban hari mereka bergurau denganku.
Aku cuma tersenyum getir mendengar kenyataan itu. Bukan terasa hati. Namun kerana kecewa dengan kecilnya pandangan anak muda generasi Y pada erti keduniaan. Aku kesal dengan salah erti tentang kedunian ini.

Mereka menganggap tudung labuh, membaca al-quran, pergi ke masjid, membaca dan menulis hal-hal agama itu ‘ukhrawi’. 
Mereka menganggap orang ukhrawi hanya tahu bercakap tentang ayat al-Quran dan tafsirnya. 
Mereka menganggap orang ukhrawi itu semata-mata puasa dan solat sahaja. Itu salahnya kita anak muda. Kita tidak mampu menjadi seperti anak muda di zaman Nabi kerana mentaliti dan persepsi satu sisi yang kita cermati.

Pada aku dan sepatutnya pada kita pemuda, keduniaan bukan pada banyaknya harta semata. Keduniaan bukan juga pada tingginya pangkat. Keduniaan sama sekali tidak diukur pada cantiknya paras rupa dan mewahnya rumah serta kere…

Contengan ramadhan: Persahabatan dan TAQWA kita..

بسم الله الرحمان الرحيمIni benar-benar sebuah ukhuwwah..
Selesai membaca surah An-naba' ayat 31-37, saya pandang ke kiri. Jalidah tiada. Sebab selalunya, Jalidah akan berkata kepada saya;
"Zahra cepat. Nak dengar perkongsian dari Zahra.."Sebenarnya, saya bukan pandai sangat mahu bercakap dan mengulas sesuatu, tetapi sahabat sejati yang ikhlas itu kadangkala lebih meyakini kita berbanding diri kita sendiri.

Sebab itu, bila sering bersama dengan Jalidah, saya seolah diberi kekuatan untuk berkongsi.

Terutamanya untuk melontarkan idea-idea dan butiran mutiara yang menerpa ketika menelusuri patah kata dari Al-quran. Setiap kali melontarkan bait-bait al-quran yang mulia, kemudian mentadabbur maksudnya, satu demi satu kisah kehidupan terasa dirungkai.

Tetapi, kadang-kadang saya mengelak juga.
"Jalidah, ana bukan faham betul sangat pun. Takut tersalah pula..",  Dan, selalunya, Jalidah akan mendesak. Memberi harapan dan menghargai saya seadanya.
"Zahra, ana pun macam Zah…