Skip to main content

santai: dari blog 'bayyinat'

                  بسم الله الرحمان الرحيم

melihat bayyinat untuk pembaikan ~KHALILULLAH~

kadangkala manusia perlu menilai diri dengan kelebihan orang lain. seringkali juga manusia perlu menilai diri dengan kekurangan orang lain. kedua-dua cara ada situasinya masing-masing.

menilai dengan 'kelebihan' agar istiqamah tawadhu' dan rasa hamba. 
menilai dengan 'kekurangan' agar syukur itu jadi selalu.
kita sendiri yang layak 'memberi' nilai pada diri.. bukan me'nilai'kan diri.

kesimpulannya, hanya ALLAH yang layak menilai kehambaan hambanya melalui dugaan, cabaran, kesabaran, kesakitan dan 'kekuatan'. terbina kalam ini berdasarkan kalam ALLAH dari kitab suci al-quran:

" ...yang menjadikan mati dan hidup, supaya DIA menguji kamu,siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya.dan dia maha perkasa lagi maha pengampun"
(al-mulk 67:2)

tentang bayyinat

"dan ALLAH menerangkan ayat-ayatnya kepadamu.dan ALLAH maha mengetahui lagi maha bijaksana."
(an-nuur24:18)

demikianlah maksud tersirat di sebalik penubuhan blog bayyinat saya kira. blog yang memiliki penulis biasa yang berusaha menjadi hamba luar biasa ini, begitu menarik minat saya. anda juga barangkali. susunan bicara yang tersusun dan pengisian yang membangkitkan.

mungkin pandangan ini dari pengamatan saya. anda pula?

klik gambar di bawah untuk bertaaruf dengan 'bayyinat'...

bayyinat
moga ALLAH redha perkongsian ini.
wallahu a'lam.

Comments

 1. er.. er... saya terkedu. Tak menyangka, juga rasa terharu. bertimpa-timpa...

  Apapun, moga hasil tulisan saya punya manfaatnya. Walau sedikit, walau sebutir, moga di sisi Tuhan, ada nilaiannya buat sang hamba fakir seperti saya.

  Buat kesekalian kalinya, terima kasih...

  ReplyDelete
 2. 1) iqbalsyarie

  ya, sama2.
  saya hanya agen mempromosi..
  ALLAHlah sebenarnya yang mempromosi.

  insyaALLAH, bila kita selesaikan urusan dengan ALLAH, ALLAH akan selesaikan urusan kita.

  alhamdulillah, tulisan akh ada manfaat.
  moga ALLAH tetapkan hati kita.

  wallahu a'lam

  ~firas az-zahra'

  ReplyDelete

Post a Comment

semua yang saya tulis hanyalah sebuah perkongsian. Boleh diterima atau ditolak. Tetapi, tetap berlapang dada dalam semua urusan itu tanda hati kita murni.. :-)

Popular posts from this blog

tadabbur surah kahfi : sebab turunnya surah al-kahfi..

بسم الله الرحمان الرحيم

bersambung dari artikel ini. Muhammad bin Ishak meriwayatkan daripada ibnu Abbas radhiyallahu 'anhu yang mengisahkan tentang peristiwa turunya surah al-kahfi:
"orang-orang Quraisy menghantar An-Nadhar bin Al-Haruth dan Uqbah Bin Abi mu'ith kepada beberapa orang rahib yahudi. Mereka diminta untuk bertanya tentang Muhammad shallallahu 'alaihi wasallam dan apa yang para rahib itu tahu tentang diri nabi Muhammad menurut apa yang dinyatakan di dalam Taurat.
para utusan Qurais itu berkata kepada rahib-rahib yahudi yang mereka kunjungi :" kami datang kepada kamu sebagai ahli kitab yang memegang Taurat untuk mendapatkan keterangan daripadamu tentang sahabat kami Muhammad! "
orang-orang yahudi itu berkata kepada mereka(utusan Quraisy), berikanlah tiga pernyataan kepadanya,jika dia dapat memberi keterangan tentang tiga perkara itu, maka memang benar dia adalah rasul. tetapi, jika dia tidak dapat memberi keterangan itu, maka dia alah seorang yang me…

"Kerana aku pemuda akhirat.."

Ukhrawi bukan hanya itu..
“Ah, kau hanya melihat akhirat. Kau gadis ukhrawi. Maaflah, kami ini duniawi”, begitu saban hari mereka bergurau denganku.
Aku cuma tersenyum getir mendengar kenyataan itu. Bukan terasa hati. Namun kerana kecewa dengan kecilnya pandangan anak muda generasi Y pada erti keduniaan. Aku kesal dengan salah erti tentang kedunian ini.

Mereka menganggap tudung labuh, membaca al-quran, pergi ke masjid, membaca dan menulis hal-hal agama itu ‘ukhrawi’. 
Mereka menganggap orang ukhrawi hanya tahu bercakap tentang ayat al-Quran dan tafsirnya. 
Mereka menganggap orang ukhrawi itu semata-mata puasa dan solat sahaja. Itu salahnya kita anak muda. Kita tidak mampu menjadi seperti anak muda di zaman Nabi kerana mentaliti dan persepsi satu sisi yang kita cermati.

Pada aku dan sepatutnya pada kita pemuda, keduniaan bukan pada banyaknya harta semata. Keduniaan bukan juga pada tingginya pangkat. Keduniaan sama sekali tidak diukur pada cantiknya paras rupa dan mewahnya rumah serta kere…

Contengan ramadhan: Persahabatan dan TAQWA kita..

بسم الله الرحمان الرحيمIni benar-benar sebuah ukhuwwah..
Selesai membaca surah An-naba' ayat 31-37, saya pandang ke kiri. Jalidah tiada. Sebab selalunya, Jalidah akan berkata kepada saya;
"Zahra cepat. Nak dengar perkongsian dari Zahra.."Sebenarnya, saya bukan pandai sangat mahu bercakap dan mengulas sesuatu, tetapi sahabat sejati yang ikhlas itu kadangkala lebih meyakini kita berbanding diri kita sendiri.

Sebab itu, bila sering bersama dengan Jalidah, saya seolah diberi kekuatan untuk berkongsi.

Terutamanya untuk melontarkan idea-idea dan butiran mutiara yang menerpa ketika menelusuri patah kata dari Al-quran. Setiap kali melontarkan bait-bait al-quran yang mulia, kemudian mentadabbur maksudnya, satu demi satu kisah kehidupan terasa dirungkai.

Tetapi, kadang-kadang saya mengelak juga.
"Jalidah, ana bukan faham betul sangat pun. Takut tersalah pula..",  Dan, selalunya, Jalidah akan mendesak. Memberi harapan dan menghargai saya seadanya.
"Zahra, ana pun macam Zah…