Skip to main content

sebuah cetusan...

asaalamualaikum warohmatullahi wabarokatuh wa maghfirotuh waridhwanuh....
salam seindah mentari terbit di ufuk timur, nan indah sang mentari,lebih indah sang pencipta...
kalam ini sekadar cetusan kerdil buat sekelian hamba ALLAH yang rindu pada sentuhan kesedaran dari rahmat sang pencipta,
setelah lebih kurang sebulan, ALLAh hanya mengizinkan sekelumit cuma masa yang ada bagi mengisi semula kolum alam maya ini.apa pun semoga segalanya membawa manusia kearah wasilah untuk taqorrub padaNYA.
ikhwah,akhwat yang mendapat rahmat ALLAH,
selama bibir lancang berbicara, selama madah menyusun kata, selama itulah kurangnya sumbangan kita untuk ISLAM. hakikat yang kurang disedari, ISLAM kini dahagakan pemikir islam yang tulen!!! adakah dengan petah bicara itu mampu menjadikan kita tergolong dalam kalangan pemikir tulen???
teringat ana pada kata2 Dr yusuf AL-Qardhawi dalam muqaddimah cetakan pertama buku "nilai dan pengurusan waktu dalam kehidupan muslim"(ana smpat baca yang cetakan kedua sj,rs mkin kurang ketulenannya)...

" dari pergaulanku dalam dunia islam hari ini, aku mendapati waktu
terbuang. umur dibazirkan sehingga mencapai tahap tidak matang kepada
kurang akal.
lalu, mereka(umat islam) terpinggir di belakang,sedangkan dahulu
mereka berada dihadapan memimpin ummah!!
mereka tidak bekerja untuk memakmurkan dunia seperti ahli dunia,mereka
tidak memakmurkan akhirat seperti ahli agama...
bahkan mereka merosakkan kedua-duanya, maka mereka terhalang dari
mendapat kedua-dua kebaikan tersebut....."

teringat ana pada sabda nabi mengenai umat islam akhir zaman yang ramai,namun umpama buih di lautan.... benarlah firman ALLAH dan sabda rasulnya...
berkongsi pengalaman ketika ana menjadi fasi di sebuah sekolah di kedah,seorang pelajar telah menceritakan tentang kelakuan teman2nya seislam yang hampir 25peratus pernah berzina..(NAUZUBILLAH)
inilah realiti keilmuan islam yang kearah kebaratan.....
cetusa ini hanyalah dalam skop yang telalu kecil jika nak dibandingkan dengan isu2 lain seperti sekularisme, islamaphobia dan lain2.
lantaran,
wahai pembela dinullah!!!,istiqomahkan 'ibadahmu,lazimkan taqorrub itu, nescaya RAHMAT ALLAH itu mudah untukmu..
salam mujahadah, WASSALAM.

Comments

Popular posts from this blog

tadabbur surah kahfi : sebab turunnya surah al-kahfi..

بسم الله الرحمان الرحيم

bersambung dari artikel ini. Muhammad bin Ishak meriwayatkan daripada ibnu Abbas radhiyallahu 'anhu yang mengisahkan tentang peristiwa turunya surah al-kahfi:
"orang-orang Quraisy menghantar An-Nadhar bin Al-Haruth dan Uqbah Bin Abi mu'ith kepada beberapa orang rahib yahudi. Mereka diminta untuk bertanya tentang Muhammad shallallahu 'alaihi wasallam dan apa yang para rahib itu tahu tentang diri nabi Muhammad menurut apa yang dinyatakan di dalam Taurat.
para utusan Qurais itu berkata kepada rahib-rahib yahudi yang mereka kunjungi :" kami datang kepada kamu sebagai ahli kitab yang memegang Taurat untuk mendapatkan keterangan daripadamu tentang sahabat kami Muhammad! "
orang-orang yahudi itu berkata kepada mereka(utusan Quraisy), berikanlah tiga pernyataan kepadanya,jika dia dapat memberi keterangan tentang tiga perkara itu, maka memang benar dia adalah rasul. tetapi, jika dia tidak dapat memberi keterangan itu, maka dia alah seorang yang me…

"Kerana aku pemuda akhirat.."

Ukhrawi bukan hanya itu..
“Ah, kau hanya melihat akhirat. Kau gadis ukhrawi. Maaflah, kami ini duniawi”, begitu saban hari mereka bergurau denganku.
Aku cuma tersenyum getir mendengar kenyataan itu. Bukan terasa hati. Namun kerana kecewa dengan kecilnya pandangan anak muda generasi Y pada erti keduniaan. Aku kesal dengan salah erti tentang kedunian ini.

Mereka menganggap tudung labuh, membaca al-quran, pergi ke masjid, membaca dan menulis hal-hal agama itu ‘ukhrawi’. 
Mereka menganggap orang ukhrawi hanya tahu bercakap tentang ayat al-Quran dan tafsirnya. 
Mereka menganggap orang ukhrawi itu semata-mata puasa dan solat sahaja. Itu salahnya kita anak muda. Kita tidak mampu menjadi seperti anak muda di zaman Nabi kerana mentaliti dan persepsi satu sisi yang kita cermati.

Pada aku dan sepatutnya pada kita pemuda, keduniaan bukan pada banyaknya harta semata. Keduniaan bukan juga pada tingginya pangkat. Keduniaan sama sekali tidak diukur pada cantiknya paras rupa dan mewahnya rumah serta kere…

Contengan ramadhan: Persahabatan dan TAQWA kita..

بسم الله الرحمان الرحيمIni benar-benar sebuah ukhuwwah..
Selesai membaca surah An-naba' ayat 31-37, saya pandang ke kiri. Jalidah tiada. Sebab selalunya, Jalidah akan berkata kepada saya;
"Zahra cepat. Nak dengar perkongsian dari Zahra.."Sebenarnya, saya bukan pandai sangat mahu bercakap dan mengulas sesuatu, tetapi sahabat sejati yang ikhlas itu kadangkala lebih meyakini kita berbanding diri kita sendiri.

Sebab itu, bila sering bersama dengan Jalidah, saya seolah diberi kekuatan untuk berkongsi.

Terutamanya untuk melontarkan idea-idea dan butiran mutiara yang menerpa ketika menelusuri patah kata dari Al-quran. Setiap kali melontarkan bait-bait al-quran yang mulia, kemudian mentadabbur maksudnya, satu demi satu kisah kehidupan terasa dirungkai.

Tetapi, kadang-kadang saya mengelak juga.
"Jalidah, ana bukan faham betul sangat pun. Takut tersalah pula..",  Dan, selalunya, Jalidah akan mendesak. Memberi harapan dan menghargai saya seadanya.
"Zahra, ana pun macam Zah…