Skip to main content

deritamu...derita kami...(HI)


assalamualaikum warohmatullahi wa barokatuh, selawat dan salam buat junjungan besar nabi muhammad s.a.w.semoga AllAH menyediakan husnul khatimah buat para pejuangnya..

disini penulis hanya ingin membuka mata para pembaca dengan kejadian yang menimpa para relawan LL4GAZA. tiada kata yang dapat dilafazkan,tiada cetusan yang dapat di ungkapkan, tiada bicara yang mampu merungkai kata hati,tiada apa yang dapat menyangkal kebiadapan yahudi laknatullah ketika penulis menonton video di bawah....

tentera zionis israel yang diturunkan dari helikopter dengan berpakaian serba hitam,telah menceroboh ketenangan misi kemanusiaan ini.tidak cukup dengan itu,mereka telah menyerang pararelawan dengan senjata 'hidup'(senjata yang tidak mengeluarkan bunyi).namun tiada yang mati melainkan mereka SYAHID dan hidup di sisi ALLAH rabbuljalil...

tidak cukup dengan itu, tentera yang dilaknat ALLAH ini telah mengepung sang 'armada kebebasan' melalui laut dan udara. namun,tiada siapa yang mampu melawan kerana ketiadaan senjata untuk melawan.hanya lastik dan doa yang mampu menunjukkan kesungguhan mempertahankan diri.niat murni para sukarelawan yang membawa misi kemanusiaan semata-mata, telah dirobek dengan tindakan menyalahi undang-undang oleh yahudi.secara protokolnya,sesiapa sahaja yang berada di perairan antarabangsa tanpa tujuan peperangan adalah dibenarkan.namun secara normanya,mengapa tentera israel ini tanpa berperikemanusiaan telah menyerang Mavi Marmara??

barangkali mereka hanya mahu membuktikan benarnya firman ALLAH:
" ولن ترضى عنك اليهود ولن نصارى حتى تتبعوا ملتهم "
maksudnya: tidak akan redha yahudi dan nasrani kepadamu sehingga kamu
mengikut agama mereka.


melalui maklumat yang diterima, kegagalan misi pertama bantuan kemanusiaan ke Gaza ini,akan diteruskan pada bulan JULAI yang akan datang.misi seterusnya akan menggunakan laluan darat,laut,dan udara secara serentak.(YA ALLAH, PERMUDAHKANLAH...)lantaran apakan tindakan kita setelah melihat kegagalan yang lalu??inilah masanya buat kita bermuhasabah.(19 jun,hari ini,misi bantuan ke Gaza laluan darat_sumber,aman palestin.net)

adakah amalan mem-4ward mesej mengenai doa kita buat palestin akan diteruskan???...
adakah qunut nazilah selepas setiap solat fardhu kita istiqomah seperti dulu??...
adakah kita akan terus memboikot???..
ataupun sesetengah kita sudah tenggelam dengan DEMAM BOLA!!!!!!
sudah meninggalkan musim memikirkan tentang palestin???ayuhlah semua pemuda pemudi permata ummah,teruskan perjuangan kalian menelusuri jihad intelek yang kian mencabar! kembalikan mutiara iman dalam ilmu yang kita kaji...islam bakal menyinarkan bumi ALLAH dan menyirnakan musuhnya..

SALAM DAN DOA KUKIRIMKAN BUAT PARA MUJAHID DI BUMI PALESTINA...
TAKBIR!!!!Comments

Popular posts from this blog

tadabbur surah kahfi : sebab turunnya surah al-kahfi..

بسم الله الرحمان الرحيم

bersambung dari artikel ini. Muhammad bin Ishak meriwayatkan daripada ibnu Abbas radhiyallahu 'anhu yang mengisahkan tentang peristiwa turunya surah al-kahfi:
"orang-orang Quraisy menghantar An-Nadhar bin Al-Haruth dan Uqbah Bin Abi mu'ith kepada beberapa orang rahib yahudi. Mereka diminta untuk bertanya tentang Muhammad shallallahu 'alaihi wasallam dan apa yang para rahib itu tahu tentang diri nabi Muhammad menurut apa yang dinyatakan di dalam Taurat.
para utusan Qurais itu berkata kepada rahib-rahib yahudi yang mereka kunjungi :" kami datang kepada kamu sebagai ahli kitab yang memegang Taurat untuk mendapatkan keterangan daripadamu tentang sahabat kami Muhammad! "
orang-orang yahudi itu berkata kepada mereka(utusan Quraisy), berikanlah tiga pernyataan kepadanya,jika dia dapat memberi keterangan tentang tiga perkara itu, maka memang benar dia adalah rasul. tetapi, jika dia tidak dapat memberi keterangan itu, maka dia alah seorang yang me…

"Kerana aku pemuda akhirat.."

Ukhrawi bukan hanya itu..
“Ah, kau hanya melihat akhirat. Kau gadis ukhrawi. Maaflah, kami ini duniawi”, begitu saban hari mereka bergurau denganku.
Aku cuma tersenyum getir mendengar kenyataan itu. Bukan terasa hati. Namun kerana kecewa dengan kecilnya pandangan anak muda generasi Y pada erti keduniaan. Aku kesal dengan salah erti tentang kedunian ini.

Mereka menganggap tudung labuh, membaca al-quran, pergi ke masjid, membaca dan menulis hal-hal agama itu ‘ukhrawi’. 
Mereka menganggap orang ukhrawi hanya tahu bercakap tentang ayat al-Quran dan tafsirnya. 
Mereka menganggap orang ukhrawi itu semata-mata puasa dan solat sahaja. Itu salahnya kita anak muda. Kita tidak mampu menjadi seperti anak muda di zaman Nabi kerana mentaliti dan persepsi satu sisi yang kita cermati.

Pada aku dan sepatutnya pada kita pemuda, keduniaan bukan pada banyaknya harta semata. Keduniaan bukan juga pada tingginya pangkat. Keduniaan sama sekali tidak diukur pada cantiknya paras rupa dan mewahnya rumah serta kere…

Contengan ramadhan: Persahabatan dan TAQWA kita..

بسم الله الرحمان الرحيمIni benar-benar sebuah ukhuwwah..
Selesai membaca surah An-naba' ayat 31-37, saya pandang ke kiri. Jalidah tiada. Sebab selalunya, Jalidah akan berkata kepada saya;
"Zahra cepat. Nak dengar perkongsian dari Zahra.."Sebenarnya, saya bukan pandai sangat mahu bercakap dan mengulas sesuatu, tetapi sahabat sejati yang ikhlas itu kadangkala lebih meyakini kita berbanding diri kita sendiri.

Sebab itu, bila sering bersama dengan Jalidah, saya seolah diberi kekuatan untuk berkongsi.

Terutamanya untuk melontarkan idea-idea dan butiran mutiara yang menerpa ketika menelusuri patah kata dari Al-quran. Setiap kali melontarkan bait-bait al-quran yang mulia, kemudian mentadabbur maksudnya, satu demi satu kisah kehidupan terasa dirungkai.

Tetapi, kadang-kadang saya mengelak juga.
"Jalidah, ana bukan faham betul sangat pun. Takut tersalah pula..",  Dan, selalunya, Jalidah akan mendesak. Memberi harapan dan menghargai saya seadanya.
"Zahra, ana pun macam Zah…