Skip to main content

penghargaan buat kalian.

بسم الله الرحمان الرحيم

alhamdulillah, setelah sekian lama saya belum pernah menulis entri buat kalian. entri yang khusus buat kalian yang memebaca dan menyebarkan apa-apa yang terkandung dalam blog ini.

apalah maknanya blog ini terus wujud jika tanpa kalian. biarlah, sekalipun kamu hanya menitipkan secuit komen untuk meninggalkan link atau kamu hanya membaca satu perenggan atau kamu terus-menerus mahu menjadi silent reader, dan mungkin juga kamu adalah insan yang mengamalkan apa yang kamu baca.

sesungguhnya, hanya kamu yang tahu siapa dirimu disebalik pembacaan dan penilaian terhadap tilisan-tulisan dan perkongsian dari blog ini.

cuma, saya dapat mengenalpasti beberapa blog yang menjadi sumber trafik bagi blog saya untuk bulan ini. alhamdulillah, semakin hari manusia semakin ringan menyebarkan kebaikan. saya terharu dan sentiasa mengharapkan kebenaran berpihak kepada kita semua, inSYAALLAH :-) blog yang tersenarai di bawa merupakan blog2 yang menyumbangkan trafik menghala ke blog saya.
saya sebenarnya malu kerana blog-blog ini nyata lebih baik dari blog saya. di sini, saya senaraikan link-link blog yang wajar kita semu layari. mereka ini punya kelebihan dan gaya penulisan masing-masing yang membuatkan saya jadi banyak belajar dari mereka.


senarai blog yang menyumbang trafiksejak penubuhan blog ini


http://www.kehidupanku-razi.blogspot.com/
http://daiesiber.blogspot.com/
http://menggapaihusnulkhotimah.blogspot.com/
http://muharikah.com/archives/3804/
http://akhawatulmuslimat.blogspot.com/
http://bloglistbayyinat.blogspot.com/


bulan ini (10feb-10mac)

http://studentslifepage.blogspot.com/
http://hanadini.blogspot.com/
http://theflyingkick.blogspot.com/
http://anabashair.blogspot.com/
http://asfapyon.blogspot.com/2012/02/dua-hari-di-idt.html
http://nurmujahiddahsolehah.blogspot.com/2012/03/tahajjud-krunch.html
http://viigen.blogspot.com/

ucapan saya
jazakumullahu khairan kathiir atas jasa kalian yang mungkin tidk kalian sedar. sesungguhnya, bukan saya yang menyebabkan semua ini terjadi. ALLAH lah yang memilih kalian untuk menjadi sebab kepada tersebarnya kebaikan.

kepada yang meletakkan link blog saya di blognya tetapi tidak tersenarai disini, kalian bolehlah tinggalkan link di ruang komen. insyaALLAH saya akan update semula entri ini dengan meletakkan juga blink blog kalian.

saya sebenarnya sangat suka jika mampu membantu kalian untuk berkongsi link-link blog kalian. selagi perkara itu baik, saya berbesar hati jika mampu membantu.

semoga ALLAH membantu kita dalam usaha kita menjadi penulis, pembaca dan penyebar kebaikan yang ikhlas. ALAHUMMAJ 'ALNA MINAL MUKHLISHIIN.

akhir kalam,
doakanlah sahabat2 kita di Palesti dan Syiria serta saudara2 kita di seluruh dunia yang masih ditindas dengan kezaliman. bersyukurlah kita, ucapkanlah ALHAMDULILLAH, ALHAMDULILLAH dan ALHAMDULILLAH!

 

Comments

 1. tiadalah meyumbang mana sangat . sedikit sahaja tu.

  ReplyDelete
 2. kata ustaz pahrol Juoi,

  "rasa tidak cukup ilmu adlah rasa orang berilmu"

  begitu juga,

  orang yang merasa tak berbuat apa2 sebenernya dia sudah melakukan banyak perkara,sedangkan dia ikhlas dengan melupakan kebaikannya..

  INSYAALLAH

  ReplyDelete
 3. assalamualaikum. sekadar memaklumkan bahawa blog ana yg blogger berpindah ke yang wordpress.

  http://daiesiber.wordpress.com

  ReplyDelete

Post a Comment

semua yang saya tulis hanyalah sebuah perkongsian. Boleh diterima atau ditolak. Tetapi, tetap berlapang dada dalam semua urusan itu tanda hati kita murni.. :-)

Popular posts from this blog

tadabbur surah kahfi : sebab turunnya surah al-kahfi..

بسم الله الرحمان الرحيم

bersambung dari artikel ini. Muhammad bin Ishak meriwayatkan daripada ibnu Abbas radhiyallahu 'anhu yang mengisahkan tentang peristiwa turunya surah al-kahfi:
"orang-orang Quraisy menghantar An-Nadhar bin Al-Haruth dan Uqbah Bin Abi mu'ith kepada beberapa orang rahib yahudi. Mereka diminta untuk bertanya tentang Muhammad shallallahu 'alaihi wasallam dan apa yang para rahib itu tahu tentang diri nabi Muhammad menurut apa yang dinyatakan di dalam Taurat.
para utusan Qurais itu berkata kepada rahib-rahib yahudi yang mereka kunjungi :" kami datang kepada kamu sebagai ahli kitab yang memegang Taurat untuk mendapatkan keterangan daripadamu tentang sahabat kami Muhammad! "
orang-orang yahudi itu berkata kepada mereka(utusan Quraisy), berikanlah tiga pernyataan kepadanya,jika dia dapat memberi keterangan tentang tiga perkara itu, maka memang benar dia adalah rasul. tetapi, jika dia tidak dapat memberi keterangan itu, maka dia alah seorang yang me…

"Kerana aku pemuda akhirat.."

Ukhrawi bukan hanya itu..
“Ah, kau hanya melihat akhirat. Kau gadis ukhrawi. Maaflah, kami ini duniawi”, begitu saban hari mereka bergurau denganku.
Aku cuma tersenyum getir mendengar kenyataan itu. Bukan terasa hati. Namun kerana kecewa dengan kecilnya pandangan anak muda generasi Y pada erti keduniaan. Aku kesal dengan salah erti tentang kedunian ini.

Mereka menganggap tudung labuh, membaca al-quran, pergi ke masjid, membaca dan menulis hal-hal agama itu ‘ukhrawi’. 
Mereka menganggap orang ukhrawi hanya tahu bercakap tentang ayat al-Quran dan tafsirnya. 
Mereka menganggap orang ukhrawi itu semata-mata puasa dan solat sahaja. Itu salahnya kita anak muda. Kita tidak mampu menjadi seperti anak muda di zaman Nabi kerana mentaliti dan persepsi satu sisi yang kita cermati.

Pada aku dan sepatutnya pada kita pemuda, keduniaan bukan pada banyaknya harta semata. Keduniaan bukan juga pada tingginya pangkat. Keduniaan sama sekali tidak diukur pada cantiknya paras rupa dan mewahnya rumah serta kere…

Contengan ramadhan: Persahabatan dan TAQWA kita..

بسم الله الرحمان الرحيمIni benar-benar sebuah ukhuwwah..
Selesai membaca surah An-naba' ayat 31-37, saya pandang ke kiri. Jalidah tiada. Sebab selalunya, Jalidah akan berkata kepada saya;
"Zahra cepat. Nak dengar perkongsian dari Zahra.."Sebenarnya, saya bukan pandai sangat mahu bercakap dan mengulas sesuatu, tetapi sahabat sejati yang ikhlas itu kadangkala lebih meyakini kita berbanding diri kita sendiri.

Sebab itu, bila sering bersama dengan Jalidah, saya seolah diberi kekuatan untuk berkongsi.

Terutamanya untuk melontarkan idea-idea dan butiran mutiara yang menerpa ketika menelusuri patah kata dari Al-quran. Setiap kali melontarkan bait-bait al-quran yang mulia, kemudian mentadabbur maksudnya, satu demi satu kisah kehidupan terasa dirungkai.

Tetapi, kadang-kadang saya mengelak juga.
"Jalidah, ana bukan faham betul sangat pun. Takut tersalah pula..",  Dan, selalunya, Jalidah akan mendesak. Memberi harapan dan menghargai saya seadanya.
"Zahra, ana pun macam Zah…