07 October 2011

kisah di hari jumaat.

بسم الله الرحمان الرحيم

alhamdulillah, hari ini hari jumaat. hari yang akan penuh dengan barokah jika disertai dengan  adab-adab yang tepat.

seingat saya, ini entri kedua yang saya siapkan di saat dini hari. sudah lama rasnya tak menulis di saat-saat tenang begini. udara yang dingin, suasana yang sepi, ketenangan luar biasa yang dirasa ketika ini. 

tak banyak yang ingin saya coretkan. sekadar mahu menjawab pertanyaan seorang rakan di fb. persoalan yang penting (bagi saya) dan memerlukan penjelasan ringkas dan kukuh kerana islam berasaskan ilmu bukan adat.

setelah beberapa lama tak 'share' dan ingatkan sahabat-sahabat fb supaya tidak lupa mewarnai hari jumaat degan bacaan surah al-kahfi, hari ini saya melakukannya. banyak dlil yang menunjukkan kelebihan membaca surah al-kahfi pada hari/malam jumaat. antaranya:

"Dari Ibnu Umar radhiyallahu 'anhuma, berkata: Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda,

مَنْ قَرَأَ سُوْرَةَ الْكَهْفِ فِي يَوْمِ الْجُمْعَةِ سَطَعَ لَهُ نُوْرٌ مِنْ تَحْتِ قَدَمِهِ إِلَى عَنَانِ السَّمَاءَ يُضِيْءُ لَهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَغُفِرَ لَهُ مَا بَيْنَ الْجُمْعَتَيْنِ

“Siapa yang membaca surat Al-Kahfi pada hari Jum’at, maka akan memancar cahaya dari bawah kakinya sampai ke langit, akan meneranginya kelak pada hari kiamat, dan diampuni dosanya antara dua jumat.”
(Dari kitab at-Targhib wa al- Tarhib: 1/298)”


saya 'share' hadis ini di 'wall' group. tiba2 ada seorang teman fb bertanya:

 "Sekadar provokasi : kalau macam tu, hari Jumaat baca surah al-Kahfi jadi

 antara dua Jumaat boleh buat dosa...

Kalau ada orang cakap macam ni nak jawab macam mana ya?"


*hanya tersenyum*
kreatif ALLAH ciptakan manusia dengan soalan-soalan yang menjentik minda. sebab itu hanya manusia yang layak jadi khlalifah. 

jawapan saya: 

" orang bertanya itu belum membaca surah kahfi jadi, dia masih jahil. peranan kita yang sudah baca, bawalah dia mencari jawapan dari surah kahfi sendiri..

ALLAH berfirman: 

"dan siapakah yang lebih zalim daripada orang yang telah diperingatkan dengan ayat-ayat dari tuhannya lalu dia berpaling daripadanya dan melupakan apa yang telah dikerjakan oleh kedua tngannya? sesungguhnya kami telah meletakkan tutupan di atas hati mereka,(sehingga mereka tidak) memahaminya, dan (kami letakkan pula) sumbatan di telinga mereka; dan kendatipun kamu menyeru mereka kepada petunjuk, nescaya mereka tidak akan mendapat petunjuk selama-lamanya."
(al-kahfi 18:57)


renungkan, kenapa rasulullah menyarankan surah kahfi dan bukannya surah-surah lain?
disini, pastinya banyak hikmah tersurat yang kita tidak hayati kerana kita hanya 'melantunkan surah kahfi' bukan 'membaca' surah kahfi.

berbalik kepada soalan tadi, saya yakin manusia normal tidak suka menerima kebencian orang lain. apatah lagi kebencian ALLAH. cuma kadang-kadang 'mereka' yang iseng dengan soalan-soalan sebegini sekadar mahu menzahirkan kekreatifan mereka. bahkan mungkin mereka mahu diberi perhatian, atau juga sekadar mahu menguji soalan mereka dapat dijawab atau tidak..

nah, disinilah peranan kita untuk kembalikan semua manusia kepada memahami Al-quran. segala persoalan ada jawapannya dalam al-quran dan sunnah. logik akal boleh diguna dengan syarat hujung pangkalnya tetap kembali kepada dalil syariyyah.

alislam ya'lu walaa yu'la 'alaih- islam itu tinggi dan tak ada yang lebih tinggi darinya.
ayuh sahabat, ayuh kita menjadi hamba. kembalikan diri kita ke dalam lingkungan sistem islam agar kita tak lagi terbuang..

salam ukhuwwah penuh himmah,
zahra' fajar nina,
iium gombak,
7 oktober 2011.

2 comments:

  1. hahaha genius

    ReplyDelete
  2. thanx for sharing.

    jarang2 kita mencari jawapan yg sudah sedianya Allah jawab melalui kalamNya.

    subhanallah.

    ReplyDelete

semua yang saya tulis hanyalah sebuah perkongsian. Boleh diterima atau ditolak. Tetapi, tetap berlapang dada dalam semua urusan itu tanda hati kita murni.. :-)