Skip to main content

membina minda daie..(>_<)

بسم الله الرحمان الرحيم

bulan lepas,
sebulan yang penuh dengan warna-warni kehidupan. bermula 1jun, kaki ini mula keluar dari lingkungan biasa. berjalan, mencari, menelusuri segenap hikmah yang ALLAH titipkan.

perjalanan ulang-alik dari Penang ke Kuala Lumpur, Kuala Lumpur ke Negeri Sembilan.
subhanallah, mencetak seribu satu panorama yang penuh dengan hikmah.

HIKMAH.
itulah barang orang mukmin yang hilang. lantas, kutiplah jika kau temuinya. tidak kira dari orang mukmin, atau dari kuffar. hikmah itu milik kita. milik orang mukmin.
sahabatku, kutiplah ia, kutiplah ia...

HIKMAH, tak dapat diajar. tapi, ia boleh dipelajari dengan hati dan minda yang bersih.
kuncinya hanya hati. dari hati, minda memproses. 

minda daie

adakah minda kita benar-benar layak digelar minda daie?
renungkan...

minda daie = resah melihat kawan dan musuh jatuh ke jurang maksiat.
minda politik = bahagia melihat musuh jatuh ke jurang maksiat. boleh digunakan sebagai point untuk musuh tidak layak memerintah.
minda biasa = resah melihat daie dan ahli politik bercanggah rasa.sedang dia tak tahu atas dasar apamerek berbeza.

mungkin ramai yang berada di tahap minda biasa. namun, sedarkah kalian.. siapa kita sebenarnya??..
siapakita yang bernama manusia? siapa kita yang dilahirkan dari setitis mani yang hina?

kitalah daie yang meyakini kalimah..." LAA ILAAHA ILLALLAAH " " tiada tuhan yang layak disembah melainkan ALLAH"

siapa yang berkata laailaaha illallah.. dialah daie..
maka,kitalah daie!

justeru sahabat, benarkah hati kita benar2 bersih untuk membersihkan perkara yang kita rasa perlu di BERSIHKAN?

usah menongkat islam dengan semangat. kerana semangat itu akan pudar. tapi, tongkatlah islam dengan kefahamanmu yang benar!
insyaALLAH, FAHAM itu akan membuah YAKIN. maka, itulah asas aqidah kita.

salam sayang buat semua. semoga kalian faham bicara singkatku ini.

* maaf, tak sempat buat rujukan untuk lebih 4 dalil yang boleh dimuatkan dalam artikel ni. jadi saya tak sertakan dalil itu. takut silap. 

Comments

  1. saya bisa membaca buah fikiran ukhti mlalui tulisan ini..mgkin apa yg sdg dperkatakan oleh hati ini sama spt ap yg tlh d sampaikn oleh saudari..

    ReplyDelete
  2. to oktober

    ukhti, together we turbo to the top!
    ALHAMDULILLAH..

    ReplyDelete

Post a Comment

semua yang saya tulis hanyalah sebuah perkongsian. Boleh diterima atau ditolak. Tetapi, tetap berlapang dada dalam semua urusan itu tanda hati kita murni.. :-)

Popular posts from this blog

tadabbur surah kahfi : sebab turunnya surah al-kahfi..

بسم الله الرحمان الرحيم

bersambung dari artikel ini. Muhammad bin Ishak meriwayatkan daripada ibnu Abbas radhiyallahu 'anhu yang mengisahkan tentang peristiwa turunya surah al-kahfi:
"orang-orang Quraisy menghantar An-Nadhar bin Al-Haruth dan Uqbah Bin Abi mu'ith kepada beberapa orang rahib yahudi. Mereka diminta untuk bertanya tentang Muhammad shallallahu 'alaihi wasallam dan apa yang para rahib itu tahu tentang diri nabi Muhammad menurut apa yang dinyatakan di dalam Taurat.
para utusan Qurais itu berkata kepada rahib-rahib yahudi yang mereka kunjungi :" kami datang kepada kamu sebagai ahli kitab yang memegang Taurat untuk mendapatkan keterangan daripadamu tentang sahabat kami Muhammad! "
orang-orang yahudi itu berkata kepada mereka(utusan Quraisy), berikanlah tiga pernyataan kepadanya,jika dia dapat memberi keterangan tentang tiga perkara itu, maka memang benar dia adalah rasul. tetapi, jika dia tidak dapat memberi keterangan itu, maka dia alah seorang yang me…

"Kerana aku pemuda akhirat.."

Ukhrawi bukan hanya itu..
“Ah, kau hanya melihat akhirat. Kau gadis ukhrawi. Maaflah, kami ini duniawi”, begitu saban hari mereka bergurau denganku.
Aku cuma tersenyum getir mendengar kenyataan itu. Bukan terasa hati. Namun kerana kecewa dengan kecilnya pandangan anak muda generasi Y pada erti keduniaan. Aku kesal dengan salah erti tentang kedunian ini.

Mereka menganggap tudung labuh, membaca al-quran, pergi ke masjid, membaca dan menulis hal-hal agama itu ‘ukhrawi’. 
Mereka menganggap orang ukhrawi hanya tahu bercakap tentang ayat al-Quran dan tafsirnya. 
Mereka menganggap orang ukhrawi itu semata-mata puasa dan solat sahaja. Itu salahnya kita anak muda. Kita tidak mampu menjadi seperti anak muda di zaman Nabi kerana mentaliti dan persepsi satu sisi yang kita cermati.

Pada aku dan sepatutnya pada kita pemuda, keduniaan bukan pada banyaknya harta semata. Keduniaan bukan juga pada tingginya pangkat. Keduniaan sama sekali tidak diukur pada cantiknya paras rupa dan mewahnya rumah serta kere…

Contengan ramadhan: Persahabatan dan TAQWA kita..

بسم الله الرحمان الرحيمIni benar-benar sebuah ukhuwwah..
Selesai membaca surah An-naba' ayat 31-37, saya pandang ke kiri. Jalidah tiada. Sebab selalunya, Jalidah akan berkata kepada saya;
"Zahra cepat. Nak dengar perkongsian dari Zahra.."Sebenarnya, saya bukan pandai sangat mahu bercakap dan mengulas sesuatu, tetapi sahabat sejati yang ikhlas itu kadangkala lebih meyakini kita berbanding diri kita sendiri.

Sebab itu, bila sering bersama dengan Jalidah, saya seolah diberi kekuatan untuk berkongsi.

Terutamanya untuk melontarkan idea-idea dan butiran mutiara yang menerpa ketika menelusuri patah kata dari Al-quran. Setiap kali melontarkan bait-bait al-quran yang mulia, kemudian mentadabbur maksudnya, satu demi satu kisah kehidupan terasa dirungkai.

Tetapi, kadang-kadang saya mengelak juga.
"Jalidah, ana bukan faham betul sangat pun. Takut tersalah pula..",  Dan, selalunya, Jalidah akan mendesak. Memberi harapan dan menghargai saya seadanya.
"Zahra, ana pun macam Zah…