Skip to main content

santai: dari blog pamanku...

بسم الله الرحمان الرحيم

sangat kesal bila tak mampu tepati janji. saya dah janji pada diri sendiri untuk sediakan 1 entri untuk satu bulan bagi label blog istimewa. tapi apakan daya, untuk bulan  april, tak sempat post walaupun 1 entri untuk label ini..*kesal*


blog yang saya nak kongsikan kali ni datangnya dari negara seberang. Indonesia. nama pemilik blog ini, asep abdul ghoffar bin muchtar. siapa dia? pakcik saya (pak su) sebab dia adik bongsu ummi. tetapi, kami adik-beradik panggil mamang/ mang asep. belum pernah bertemu dengannya. moga suatu hari Allah pertemukan.-amiin- 


mang asep adalah mahasiswa jurusan kimia di Universiti Negeri Jakarta (UNJ). menjadi mahasiswa jursan kimia pernah menjadi impian saya satu masa dahulu. namun, ALLAH berkehendak lain. saya sudah tinggalkan dunia kajian di makmal dan sains, menuju dunia kajian bahasa al-Quran. walaupun dua pengkhususan ilmu yang jauh berbeza, tetap membawa kepada matlamat yang SATU. membezakan umat islam dengan manusia jahil.


dalam surah az-zumar (39:9) pun ALLAH berfirman: katakanlah lagi (kepadanya), "adakah sama orang yang berilmu dengan orang yang tidak berilmu?"

madah perjuangan

picture from~http://generasiayyash.multiply.com/~
pemuda, semangatmu  pandulah dengan kefahaman yang jelas
-------------------------------------------------------------------------------------
" Dan jadilah seperti jantung yang terus berdetak dan tak terlihat. Namun karena denyutannya lah membuat tubuh menjadi tetap hidup."
--------------------------------------------------------------------------------------


--------------------------------------------------------------------------------------
"Dan perjuangan ini hanya akan dimenangkan oleh mereka yg bermental baja
tangguh yakin dan pantang menyerah...

Mereka yg Langit jiwanya bercahaya dgn energi tulus yg sempurna
menghangatkan darah dan mendidihkan semangatnya...
Mengharu biru mencerahkan peradaban yg suram dgn merah darah mereka...
Qum wahai pejuang Allah jgn khianati nikmat Allah dgn keterlenaan".
-------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------
"Orang yang hanya memikirkan dirinya sendiri,

selamanya akan hidup menjadi orang kecil dan mati sebagai orang kecil
Sedang orang yang mau memikirkan orang lain
selamanya akan hidup menjadi orang besar dan mati sebagai orang besar
(Sayyid Qutbh)
--------------------------------------------------------------------------------------

madah perjuangan yang saya kutip dari blog paman(pak cik) saya. boleh teruskan kembara menyerap ruh perjuangan ke link paman saya disini ya.. http://generasiayyash.multiply.. 

akhir kalam,
Wallahu a'lam.


Comments

Popular posts from this blog

tadabbur surah kahfi : sebab turunnya surah al-kahfi..

بسم الله الرحمان الرحيم

bersambung dari artikel ini. Muhammad bin Ishak meriwayatkan daripada ibnu Abbas radhiyallahu 'anhu yang mengisahkan tentang peristiwa turunya surah al-kahfi:
"orang-orang Quraisy menghantar An-Nadhar bin Al-Haruth dan Uqbah Bin Abi mu'ith kepada beberapa orang rahib yahudi. Mereka diminta untuk bertanya tentang Muhammad shallallahu 'alaihi wasallam dan apa yang para rahib itu tahu tentang diri nabi Muhammad menurut apa yang dinyatakan di dalam Taurat.
para utusan Qurais itu berkata kepada rahib-rahib yahudi yang mereka kunjungi :" kami datang kepada kamu sebagai ahli kitab yang memegang Taurat untuk mendapatkan keterangan daripadamu tentang sahabat kami Muhammad! "
orang-orang yahudi itu berkata kepada mereka(utusan Quraisy), berikanlah tiga pernyataan kepadanya,jika dia dapat memberi keterangan tentang tiga perkara itu, maka memang benar dia adalah rasul. tetapi, jika dia tidak dapat memberi keterangan itu, maka dia alah seorang yang me…

"Kerana aku pemuda akhirat.."

Ukhrawi bukan hanya itu..
“Ah, kau hanya melihat akhirat. Kau gadis ukhrawi. Maaflah, kami ini duniawi”, begitu saban hari mereka bergurau denganku.
Aku cuma tersenyum getir mendengar kenyataan itu. Bukan terasa hati. Namun kerana kecewa dengan kecilnya pandangan anak muda generasi Y pada erti keduniaan. Aku kesal dengan salah erti tentang kedunian ini.

Mereka menganggap tudung labuh, membaca al-quran, pergi ke masjid, membaca dan menulis hal-hal agama itu ‘ukhrawi’. 
Mereka menganggap orang ukhrawi hanya tahu bercakap tentang ayat al-Quran dan tafsirnya. 
Mereka menganggap orang ukhrawi itu semata-mata puasa dan solat sahaja. Itu salahnya kita anak muda. Kita tidak mampu menjadi seperti anak muda di zaman Nabi kerana mentaliti dan persepsi satu sisi yang kita cermati.

Pada aku dan sepatutnya pada kita pemuda, keduniaan bukan pada banyaknya harta semata. Keduniaan bukan juga pada tingginya pangkat. Keduniaan sama sekali tidak diukur pada cantiknya paras rupa dan mewahnya rumah serta kere…

Contengan ramadhan: Persahabatan dan TAQWA kita..

بسم الله الرحمان الرحيمIni benar-benar sebuah ukhuwwah..
Selesai membaca surah An-naba' ayat 31-37, saya pandang ke kiri. Jalidah tiada. Sebab selalunya, Jalidah akan berkata kepada saya;
"Zahra cepat. Nak dengar perkongsian dari Zahra.."Sebenarnya, saya bukan pandai sangat mahu bercakap dan mengulas sesuatu, tetapi sahabat sejati yang ikhlas itu kadangkala lebih meyakini kita berbanding diri kita sendiri.

Sebab itu, bila sering bersama dengan Jalidah, saya seolah diberi kekuatan untuk berkongsi.

Terutamanya untuk melontarkan idea-idea dan butiran mutiara yang menerpa ketika menelusuri patah kata dari Al-quran. Setiap kali melontarkan bait-bait al-quran yang mulia, kemudian mentadabbur maksudnya, satu demi satu kisah kehidupan terasa dirungkai.

Tetapi, kadang-kadang saya mengelak juga.
"Jalidah, ana bukan faham betul sangat pun. Takut tersalah pula..",  Dan, selalunya, Jalidah akan mendesak. Memberi harapan dan menghargai saya seadanya.
"Zahra, ana pun macam Zah…