Skip to main content

tinta MUTAROBBI ILALLAH...


بسم الله الرحمان الرحيم

menyelami kehidupan seorang daie memang perit, pedih, payah... tambahan pula bila kita merasa diri, sendiri. ketika sahabat yang amat memahami tak berada disisi.. tak ada yang memahami... kadang terasa ALLAH bakal menguji dengan sesuatu yang lebih berat setelah berat ini berakhir...

terkadang, pencarian sering menemui badai. perancangan demi perancangan yang terbina sering menemui jalan buntu..

hakikatnya yang kita cari adalah sebuah kebaikan... tak ada yang salah (pada hemat manusia mungkin). dan kadangkala muncul keluhan-keluhan kecil jauh di sudut hati yang dalam:...

- nak buat benda baik pun susah...
- camnilah kalau janji ngan orang islam, kalau orang jepun, mereka jarang tak jadi bila merancang...
- rasa macam aku sorang ja nak benda baik...

dan keluhan2 lain....

hendakkan segalanya perlukan tarbiyyahsahabat dan ikhwah akhwat yang dikasihi,
optimislah! usah mudah pesimis dengan percaturan ALLAH dalam susur galur hidup kita...

sesungguhnya segala persoalan yang menjadi dilema dalam dakwah ini, ditangkis dengan mudah oleh ALLAH melalui kalamNYA yang suci...


mungkin kita akan bertanya dalam diri...


KENAPA AKU TAK DAPAT APA YANG AKU INGINKAN?
" boleh jadi kamu membenci sesuatu pdahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu mnyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu, ALLAH amat mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui "
 (al-baqarah:216)

KENAPA UJIAN UNTUKKU SEBERAT INI?
" Allah tak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya "
(al-baqarah:286)

FRUSTNYA!!??
" janganlah kamu bersikap lemah dan jangan pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya jika kamu orang beriman "
(ali imran:139)

MACAMANA NAK HADAPI SEMUA DUGAAN NI?
" dan mintalah pertolongan dari ALLAH dengan kesabaran dan solat, dan sesungguhnya solat itu amatlah berat kecuali kepada orang2 yang khusyuk "
(al-baqarah:45)

APA YANG AKU DAPAT DARI SEMUA NI??
" sesungguhnya ALLAH telah membeli dari orang-orang mu'min diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka "
(at-taubah:111)kembara insan menuju cahaya

sayang ALLAH pada kita melebihi seorang ibu yang kehilangan anaknya... 
cuma, apakah kasih kita padaNYA dibuktikan dengan adab2 terhadap ALLAH?

semoga ALLAH tetapkan hati kita dalam segala bentuk kebaikan dah hikmah..

WALLAHU A'LAM

Comments

Popular posts from this blog

tadabbur surah kahfi : sebab turunnya surah al-kahfi..

بسم الله الرحمان الرحيم

bersambung dari artikel ini. Muhammad bin Ishak meriwayatkan daripada ibnu Abbas radhiyallahu 'anhu yang mengisahkan tentang peristiwa turunya surah al-kahfi:
"orang-orang Quraisy menghantar An-Nadhar bin Al-Haruth dan Uqbah Bin Abi mu'ith kepada beberapa orang rahib yahudi. Mereka diminta untuk bertanya tentang Muhammad shallallahu 'alaihi wasallam dan apa yang para rahib itu tahu tentang diri nabi Muhammad menurut apa yang dinyatakan di dalam Taurat.
para utusan Qurais itu berkata kepada rahib-rahib yahudi yang mereka kunjungi :" kami datang kepada kamu sebagai ahli kitab yang memegang Taurat untuk mendapatkan keterangan daripadamu tentang sahabat kami Muhammad! "
orang-orang yahudi itu berkata kepada mereka(utusan Quraisy), berikanlah tiga pernyataan kepadanya,jika dia dapat memberi keterangan tentang tiga perkara itu, maka memang benar dia adalah rasul. tetapi, jika dia tidak dapat memberi keterangan itu, maka dia alah seorang yang me…

"Kerana aku pemuda akhirat.."

Ukhrawi bukan hanya itu..
“Ah, kau hanya melihat akhirat. Kau gadis ukhrawi. Maaflah, kami ini duniawi”, begitu saban hari mereka bergurau denganku.
Aku cuma tersenyum getir mendengar kenyataan itu. Bukan terasa hati. Namun kerana kecewa dengan kecilnya pandangan anak muda generasi Y pada erti keduniaan. Aku kesal dengan salah erti tentang kedunian ini.

Mereka menganggap tudung labuh, membaca al-quran, pergi ke masjid, membaca dan menulis hal-hal agama itu ‘ukhrawi’. 
Mereka menganggap orang ukhrawi hanya tahu bercakap tentang ayat al-Quran dan tafsirnya. 
Mereka menganggap orang ukhrawi itu semata-mata puasa dan solat sahaja. Itu salahnya kita anak muda. Kita tidak mampu menjadi seperti anak muda di zaman Nabi kerana mentaliti dan persepsi satu sisi yang kita cermati.

Pada aku dan sepatutnya pada kita pemuda, keduniaan bukan pada banyaknya harta semata. Keduniaan bukan juga pada tingginya pangkat. Keduniaan sama sekali tidak diukur pada cantiknya paras rupa dan mewahnya rumah serta kere…

Contengan ramadhan: Persahabatan dan TAQWA kita..

بسم الله الرحمان الرحيمIni benar-benar sebuah ukhuwwah..
Selesai membaca surah An-naba' ayat 31-37, saya pandang ke kiri. Jalidah tiada. Sebab selalunya, Jalidah akan berkata kepada saya;
"Zahra cepat. Nak dengar perkongsian dari Zahra.."Sebenarnya, saya bukan pandai sangat mahu bercakap dan mengulas sesuatu, tetapi sahabat sejati yang ikhlas itu kadangkala lebih meyakini kita berbanding diri kita sendiri.

Sebab itu, bila sering bersama dengan Jalidah, saya seolah diberi kekuatan untuk berkongsi.

Terutamanya untuk melontarkan idea-idea dan butiran mutiara yang menerpa ketika menelusuri patah kata dari Al-quran. Setiap kali melontarkan bait-bait al-quran yang mulia, kemudian mentadabbur maksudnya, satu demi satu kisah kehidupan terasa dirungkai.

Tetapi, kadang-kadang saya mengelak juga.
"Jalidah, ana bukan faham betul sangat pun. Takut tersalah pula..",  Dan, selalunya, Jalidah akan mendesak. Memberi harapan dan menghargai saya seadanya.
"Zahra, ana pun macam Zah…