Skip to main content

INTROPEKSI HATI..??

alhamdulillah... dah selesai periksa STAM 16okt-27okt ..


dah lama rasanya tak bersua dengan sahabat blogger sekalian, kalau dihitung... 30 hari... ya sebulan, memang lama. proses pengislahan diri barangkali...
insyaallah, tinta ini akan tetap diteruskan berkat doa dan dorongan kalian juga....


teruskan menyalur doanya ya... inilah yang menguatkan kaki2 di jalan ALLAH untuk terus thabat...


bismillahirrahmanirrahim,
yah.. perkongsian kali ni tentang hati...
barangkali kerana sepanjang fatrah periksa ni, saya sering diminta berkongsi mengenai HATI... (payah.. tapi inilah amanah)
alhamdulillah, ALLAH lancarkan lidah berkata-kata kerana rahmatnya yang luas buat saya dan sahabat2 yang menerima. ilmu kan untuk dikongsi, bukan untuk diperam sampai basi, ilmu juga bisa menenangkan hati.. iya kan?


teringat pada sabda nabi muhammad S.A.W :

"bahawasanya di dalam tubuh manusia itu ada seketul daging, apabila baik, baiklah seluruh badan. tetai, apabila ia rosak, rosak pulalah seluruh badan. ingatlah, ia adalah hati."
(HR bukhari)


hati yang baik menyebabkan seluruh amal menjadi baik, diterima, terhindar dari 'ain' manusia, menjanjikan sesuatu yang tenang...

macamana hati yang baik?
oh.. mudah saja,
hati yang baik terkesan dari iman yang lurus pada jalan yang benar...


" Hati orang beriman adalah hati yang bersih seperti cermin, kerana syaitan tidak dapat memperdayakannya dengan sesuatu, sebab ia lebih dahulu melihatnya.tetapi apabila ia sekali melakukan dosa, Allah campakkan kepadanya satu tompok hitam. kalau ia bertaubat,hilanglah warna kehitaman itu. andaikata ia kembali berbuat dosa, dan tidak bertaubat, timbullah semula tompikan hitam itu hingga seluruh hatinya menjadi hitam. waktu itu tidaklah berguna lagi nasihat yang diberikan kepadanya.
(IBRAHIM BIN ADHAM)


hati yang baik adalah hati yang MELETAKKAN ALLAH 1st RANGKING..
hati adalah pusat yang menerbitkan segala tenaga. jd, klu semua tenaga datang dari ALLAH, maka ikhlaslah jawapannya..


IKHLAS.. enteng nak diungkapkan, risih untuk diterjemahkan..
"ikhlas itu umpama semut hitam yang melata di atas batu berwarna hitam, walaupun ia tak nampak pada pandangan manusia, namun ia wujud di sisi ALLAH.. IKHLAS,rahsia antara ALLAH dan hambanya...."


ikhlaskah kita selama ni?
kalau ikhlas, murnikah ikhlas itu?


kalau benar ikhlas kita murni...
amanlah dunia,
terhasillah usaha bersinergi,
datanglah kebenaran yang menutupi kebathilan,
mudahlah pintu hidayah terbuka,
kembalilah sinar kegemilangan islam,
thaghut mampu ditundukkan,
akan sirna usaha biadap YAHUDI LAKNATULLAH!!


kenapa?
kerana RASULULLAH dan para sahabat sudah buktikannya!!


ayuhlah sahabat, ikhwah, akhwat sekalian...
kita generasi muda...
aset buat ummah...
penolong agama ALLAH...


ALLAH muliakan kita wahai remaja sekalian...rujuk surah kahfi.(18:13)
usah kita sendiri yang rela menjadi HINA!

BANGKITLAH MUJAHID, BANGKITLAH!

OPEN YOUR EYES,YOUR HEART, YOUR MIND!


wallahu a'lam.

Comments

Popular posts from this blog

tadabbur surah kahfi : sebab turunnya surah al-kahfi..

بسم الله الرحمان الرحيم

bersambung dari artikel ini. Muhammad bin Ishak meriwayatkan daripada ibnu Abbas radhiyallahu 'anhu yang mengisahkan tentang peristiwa turunya surah al-kahfi:
"orang-orang Quraisy menghantar An-Nadhar bin Al-Haruth dan Uqbah Bin Abi mu'ith kepada beberapa orang rahib yahudi. Mereka diminta untuk bertanya tentang Muhammad shallallahu 'alaihi wasallam dan apa yang para rahib itu tahu tentang diri nabi Muhammad menurut apa yang dinyatakan di dalam Taurat.
para utusan Qurais itu berkata kepada rahib-rahib yahudi yang mereka kunjungi :" kami datang kepada kamu sebagai ahli kitab yang memegang Taurat untuk mendapatkan keterangan daripadamu tentang sahabat kami Muhammad! "
orang-orang yahudi itu berkata kepada mereka(utusan Quraisy), berikanlah tiga pernyataan kepadanya,jika dia dapat memberi keterangan tentang tiga perkara itu, maka memang benar dia adalah rasul. tetapi, jika dia tidak dapat memberi keterangan itu, maka dia alah seorang yang me…

"Kerana aku pemuda akhirat.."

Ukhrawi bukan hanya itu..
“Ah, kau hanya melihat akhirat. Kau gadis ukhrawi. Maaflah, kami ini duniawi”, begitu saban hari mereka bergurau denganku.
Aku cuma tersenyum getir mendengar kenyataan itu. Bukan terasa hati. Namun kerana kecewa dengan kecilnya pandangan anak muda generasi Y pada erti keduniaan. Aku kesal dengan salah erti tentang kedunian ini.

Mereka menganggap tudung labuh, membaca al-quran, pergi ke masjid, membaca dan menulis hal-hal agama itu ‘ukhrawi’. 
Mereka menganggap orang ukhrawi hanya tahu bercakap tentang ayat al-Quran dan tafsirnya. 
Mereka menganggap orang ukhrawi itu semata-mata puasa dan solat sahaja. Itu salahnya kita anak muda. Kita tidak mampu menjadi seperti anak muda di zaman Nabi kerana mentaliti dan persepsi satu sisi yang kita cermati.

Pada aku dan sepatutnya pada kita pemuda, keduniaan bukan pada banyaknya harta semata. Keduniaan bukan juga pada tingginya pangkat. Keduniaan sama sekali tidak diukur pada cantiknya paras rupa dan mewahnya rumah serta kere…

Contengan ramadhan: Persahabatan dan TAQWA kita..

بسم الله الرحمان الرحيمIni benar-benar sebuah ukhuwwah..
Selesai membaca surah An-naba' ayat 31-37, saya pandang ke kiri. Jalidah tiada. Sebab selalunya, Jalidah akan berkata kepada saya;
"Zahra cepat. Nak dengar perkongsian dari Zahra.."Sebenarnya, saya bukan pandai sangat mahu bercakap dan mengulas sesuatu, tetapi sahabat sejati yang ikhlas itu kadangkala lebih meyakini kita berbanding diri kita sendiri.

Sebab itu, bila sering bersama dengan Jalidah, saya seolah diberi kekuatan untuk berkongsi.

Terutamanya untuk melontarkan idea-idea dan butiran mutiara yang menerpa ketika menelusuri patah kata dari Al-quran. Setiap kali melontarkan bait-bait al-quran yang mulia, kemudian mentadabbur maksudnya, satu demi satu kisah kehidupan terasa dirungkai.

Tetapi, kadang-kadang saya mengelak juga.
"Jalidah, ana bukan faham betul sangat pun. Takut tersalah pula..",  Dan, selalunya, Jalidah akan mendesak. Memberi harapan dan menghargai saya seadanya.
"Zahra, ana pun macam Zah…