Skip to main content
Assalamualaikum...sepanjang maghrib kemarin lbih 12 mesej yang ana terima...mengucapkan selamat menyambut ramadhan.. Alhamdulillah kerana ALLAH masih memilih hamba yang kerdil ini untuk mencicip sedikit nikmat berada dalam pesta ibadah yang sering dinanti ....kadangkala diri terfikir, adakah mampu kita teruskannya untuk bertemu dengan fatrah عتق من النار؟؟؟؟masih jauh lagi perjalanan pesta ini ya...

permulaan ini insyaallah permulaan yang baik kerana ana baru usai mengikuti satu kem yang mentarbiyah jiwa....namun, yang kita dambakan adalah sebuah khatimah yang HASANAH...

permulaan tak menjamin apa2 selagi tiada istiqamah yang diiring bersama...buat ikhwah dan akhwat yang ALLAH redhai,

sepantasnya, hari pertama menjadi wadah dalam menilai dan memuhasabah bagaimana ramadhan kita seterusnya....

lazimkan doa yang menjadi amalan rasulullah ini:

" اللهم سلمني رمضان و سلم رمضانا لي و سلمه مني متقبلا "
ya ALLAH, selamatkan aku untuk dapat beribadah di bulan ramadhan,
selamatkan ramadhan untukku dan selamatkan ramadhan dari perbuatan
maksiatku...

ikhwah dan akhwat, ...

  • bagaimana ya ramadhan pertama kita??
  • adakah esok bisa lebih baik dari hari ini??
  • ramadhan terakhirkah buat diri ini??
  • apakah mampu madrasah ini menjadi tarbiyah buat kita??

semoga rahmat ALLAH sentiasa mengiringi hambanya yangberlumba- lumba berbuat kebaikan.....


Comments

Popular posts from this blog

tadabbur surah kahfi : sebab turunnya surah al-kahfi..

بسم الله الرحمان الرحيم

bersambung dari artikel ini. Muhammad bin Ishak meriwayatkan daripada ibnu Abbas radhiyallahu 'anhu yang mengisahkan tentang peristiwa turunya surah al-kahfi:
"orang-orang Quraisy menghantar An-Nadhar bin Al-Haruth dan Uqbah Bin Abi mu'ith kepada beberapa orang rahib yahudi. Mereka diminta untuk bertanya tentang Muhammad shallallahu 'alaihi wasallam dan apa yang para rahib itu tahu tentang diri nabi Muhammad menurut apa yang dinyatakan di dalam Taurat.
para utusan Qurais itu berkata kepada rahib-rahib yahudi yang mereka kunjungi :" kami datang kepada kamu sebagai ahli kitab yang memegang Taurat untuk mendapatkan keterangan daripadamu tentang sahabat kami Muhammad! "
orang-orang yahudi itu berkata kepada mereka(utusan Quraisy), berikanlah tiga pernyataan kepadanya,jika dia dapat memberi keterangan tentang tiga perkara itu, maka memang benar dia adalah rasul. tetapi, jika dia tidak dapat memberi keterangan itu, maka dia alah seorang yang me…

"Kerana aku pemuda akhirat.."

Ukhrawi bukan hanya itu..
“Ah, kau hanya melihat akhirat. Kau gadis ukhrawi. Maaflah, kami ini duniawi”, begitu saban hari mereka bergurau denganku.
Aku cuma tersenyum getir mendengar kenyataan itu. Bukan terasa hati. Namun kerana kecewa dengan kecilnya pandangan anak muda generasi Y pada erti keduniaan. Aku kesal dengan salah erti tentang kedunian ini.

Mereka menganggap tudung labuh, membaca al-quran, pergi ke masjid, membaca dan menulis hal-hal agama itu ‘ukhrawi’. 
Mereka menganggap orang ukhrawi hanya tahu bercakap tentang ayat al-Quran dan tafsirnya. 
Mereka menganggap orang ukhrawi itu semata-mata puasa dan solat sahaja. Itu salahnya kita anak muda. Kita tidak mampu menjadi seperti anak muda di zaman Nabi kerana mentaliti dan persepsi satu sisi yang kita cermati.

Pada aku dan sepatutnya pada kita pemuda, keduniaan bukan pada banyaknya harta semata. Keduniaan bukan juga pada tingginya pangkat. Keduniaan sama sekali tidak diukur pada cantiknya paras rupa dan mewahnya rumah serta kere…

Contengan ramadhan: Persahabatan dan TAQWA kita..

بسم الله الرحمان الرحيمIni benar-benar sebuah ukhuwwah..
Selesai membaca surah An-naba' ayat 31-37, saya pandang ke kiri. Jalidah tiada. Sebab selalunya, Jalidah akan berkata kepada saya;
"Zahra cepat. Nak dengar perkongsian dari Zahra.."Sebenarnya, saya bukan pandai sangat mahu bercakap dan mengulas sesuatu, tetapi sahabat sejati yang ikhlas itu kadangkala lebih meyakini kita berbanding diri kita sendiri.

Sebab itu, bila sering bersama dengan Jalidah, saya seolah diberi kekuatan untuk berkongsi.

Terutamanya untuk melontarkan idea-idea dan butiran mutiara yang menerpa ketika menelusuri patah kata dari Al-quran. Setiap kali melontarkan bait-bait al-quran yang mulia, kemudian mentadabbur maksudnya, satu demi satu kisah kehidupan terasa dirungkai.

Tetapi, kadang-kadang saya mengelak juga.
"Jalidah, ana bukan faham betul sangat pun. Takut tersalah pula..",  Dan, selalunya, Jalidah akan mendesak. Memberi harapan dan menghargai saya seadanya.
"Zahra, ana pun macam Zah…