Skip to main content

santai: dari blog brohamzah

بسم الله الرحمان الرحيم

alhamdulillah.
sempena nama dan wajah baru blog firaszahrafajar, saya mahu wujudkan label baru, blog istimewa. insyaALLAH entri label ini akan saya update sekurang-kurangnya 3 minggu sekali. insyaALLAH. mohon doanya ya!

yah, sekali-sekala menulis tentang orang lain.berkongsi mana2 kunci kebaikan yang ada. teringat kata-kata dari buku nota hati seorang lelaki. pesanan dari pak long penulis,Pahrol Mohd. Juoi:

" jangan menulis tentang diri sendiri. orang bijaksana, menulis tentang ilmu. orang cerdik, menulis tentang peristiwa. orang pandai, menulis tentang orang lain. hanya orang bodoh, menulis tentang diri sendiri."
                                         ~sebuah renungan~

ayuh, bina komuniti blog untuk ummah!


alhamdulillah, berblogger banyak bantu saya mengenal alam maya dengan lebih dekat.
mengenal insan-insan pilihan ALLAH .
mengenal ilmu-ilmu bermanfaat.
mengenal hakikat sebenar kehidupan mukmin.
mengenal teknik penulisan seorang dai'e.
dan yang paling utama mengenal ALLAH dengan segala keaiban seorang hamba.

Alhamdulillah.

kembara di alam blog membawa saya ke blog BROHAMZAH. kata2 pertama yang masuk ke jiwa saya adalah              
" Sesiapa yang menghendaki kejayaan dan kepuasan dalam kehidupannya, maka dia dapat menemukannya dalam iman dan hidayahNya.Sebab kedua unsur itulah rahsia dijaganya nikmat dan kebahagiaannya di dunia & akhirat"               


ditulis oleh BroHamzah sebagai tema blognya. bukan sekadar tema!..
subhanallah, penuh makna dengan hikmah.kebetulan, penulis yang berasal dari negeri kelahiran saya ini juga merupakan salah seorang kolumnis langitilahiV2. beliau mengisi kolum himmah.. subhanallah, penulisannya mampu menyalurkan ruh kebangkitan. ya, bangkit dari semangat yang buta!

antara link yang memberi ibrah buat saya 
 boleh terus ke blog brohamzah di http://brohamzah.blogspot.com/
insyaALLAH buat kalian. buat saya. buat kita para du'at.

Comments

 1. Salam, syukran atas usaha dan sebaran ini.


  BroHamzah

  ReplyDelete
 2. setuju dgn saudari..
  brohamzah adlh salah seorg blogger yg mampu bicara terus ke hati.
  moga ramai lg manusia yg akan lahir spertinya.

  ReplyDelete
 3. 1] brohamzah

  waalaikumussalam.
  afwan, tak perlu berterima kasih atas sebuah kewajiban.

  firas az-zahra'

  ReplyDelete
 4. 2]~MQ~

  alhamdulillah, ke hati kerana dari hati.
  insyaALLAH akan ramai lagi andai semua manusia berusaaha menduplikasi RASULULLAH.

  firas az-zahra'

  ReplyDelete

Post a Comment

semua yang saya tulis hanyalah sebuah perkongsian. Boleh diterima atau ditolak. Tetapi, tetap berlapang dada dalam semua urusan itu tanda hati kita murni.. :-)

Popular posts from this blog

tadabbur surah kahfi : sebab turunnya surah al-kahfi..

بسم الله الرحمان الرحيم

bersambung dari artikel ini. Muhammad bin Ishak meriwayatkan daripada ibnu Abbas radhiyallahu 'anhu yang mengisahkan tentang peristiwa turunya surah al-kahfi:
"orang-orang Quraisy menghantar An-Nadhar bin Al-Haruth dan Uqbah Bin Abi mu'ith kepada beberapa orang rahib yahudi. Mereka diminta untuk bertanya tentang Muhammad shallallahu 'alaihi wasallam dan apa yang para rahib itu tahu tentang diri nabi Muhammad menurut apa yang dinyatakan di dalam Taurat.
para utusan Qurais itu berkata kepada rahib-rahib yahudi yang mereka kunjungi :" kami datang kepada kamu sebagai ahli kitab yang memegang Taurat untuk mendapatkan keterangan daripadamu tentang sahabat kami Muhammad! "
orang-orang yahudi itu berkata kepada mereka(utusan Quraisy), berikanlah tiga pernyataan kepadanya,jika dia dapat memberi keterangan tentang tiga perkara itu, maka memang benar dia adalah rasul. tetapi, jika dia tidak dapat memberi keterangan itu, maka dia alah seorang yang me…

"Kerana aku pemuda akhirat.."

Ukhrawi bukan hanya itu..
“Ah, kau hanya melihat akhirat. Kau gadis ukhrawi. Maaflah, kami ini duniawi”, begitu saban hari mereka bergurau denganku.
Aku cuma tersenyum getir mendengar kenyataan itu. Bukan terasa hati. Namun kerana kecewa dengan kecilnya pandangan anak muda generasi Y pada erti keduniaan. Aku kesal dengan salah erti tentang kedunian ini.

Mereka menganggap tudung labuh, membaca al-quran, pergi ke masjid, membaca dan menulis hal-hal agama itu ‘ukhrawi’. 
Mereka menganggap orang ukhrawi hanya tahu bercakap tentang ayat al-Quran dan tafsirnya. 
Mereka menganggap orang ukhrawi itu semata-mata puasa dan solat sahaja. Itu salahnya kita anak muda. Kita tidak mampu menjadi seperti anak muda di zaman Nabi kerana mentaliti dan persepsi satu sisi yang kita cermati.

Pada aku dan sepatutnya pada kita pemuda, keduniaan bukan pada banyaknya harta semata. Keduniaan bukan juga pada tingginya pangkat. Keduniaan sama sekali tidak diukur pada cantiknya paras rupa dan mewahnya rumah serta kere…

Contengan ramadhan: Persahabatan dan TAQWA kita..

بسم الله الرحمان الرحيمIni benar-benar sebuah ukhuwwah..
Selesai membaca surah An-naba' ayat 31-37, saya pandang ke kiri. Jalidah tiada. Sebab selalunya, Jalidah akan berkata kepada saya;
"Zahra cepat. Nak dengar perkongsian dari Zahra.."Sebenarnya, saya bukan pandai sangat mahu bercakap dan mengulas sesuatu, tetapi sahabat sejati yang ikhlas itu kadangkala lebih meyakini kita berbanding diri kita sendiri.

Sebab itu, bila sering bersama dengan Jalidah, saya seolah diberi kekuatan untuk berkongsi.

Terutamanya untuk melontarkan idea-idea dan butiran mutiara yang menerpa ketika menelusuri patah kata dari Al-quran. Setiap kali melontarkan bait-bait al-quran yang mulia, kemudian mentadabbur maksudnya, satu demi satu kisah kehidupan terasa dirungkai.

Tetapi, kadang-kadang saya mengelak juga.
"Jalidah, ana bukan faham betul sangat pun. Takut tersalah pula..",  Dan, selalunya, Jalidah akan mendesak. Memberi harapan dan menghargai saya seadanya.
"Zahra, ana pun macam Zah…