Skip to main content

muhasabah RAMADHAN...

assalamaualaikum...
masih sayang ALLAH pada kita ya.. ..
ramadhan ini masih tetap mentarbiyah walaupun majoriti jasad dan hati kita tak berada di dalam masjid atau di atas sejadah....

inilah bukti islam itu RAHMAT....

buat semua sahabat2 yang baru selesai atau sedang melalui percubaan PMR, SPM, STAM, mungkin juga berhadapan dengan assigment atau apa jua jenis peperiksaan, insyaALLAH usaha yang diniatkan kerana ALLAH akan dinilai dengan rahmat.....

kadang2 peperiksaan ini menyebabkan masa kita kurang untuk menikmati tarbiyah ramadhan...( sedih rasanya..).
....diri semacam disibukkan dengan bayangn soalan esok hari
...rasa macam studi dalam bulan ramadhan ni, sama saja dengan studi di bulan lain
...kualiti dan kuantiti tahajjud pun jadi kurang berprestasi bebanding 'qiyam'studi
...ke kelas, periksa. balik,menghafal dan studi untuk periksa esok
...baca qur'an 1 hari 1 juzu' tak sempat sebab banyak lagi tak menghafal
...sunat rawatib dan dhuha 'skip' jap... lepas periksa sambung balik

sahabat2 yang dikasihi, semakin kita beriman, semakin kita di uji..(betul kan??)
percubaan PMR,SPM, STAM atau apa jenis peperiksaan pun, hakikatnya cumalah peperiksaan DUNIA!!

pernah tak kita terfikir, macaman pulak 'preparation' kita untuk periksa KUBUR? periksa AKHIRAT? (takut rasanya tak jumpa ramadhan depan...). nak kata soalan susah... tak rasanya sebab dah bocor kan.. klu 2 minggu kita periksa dunia, berapa hari pulak periksa akhirat kita ya..??

ada satu kisah tentang seorang ulama' yang telah meninggal dunia..
anak murid ulama itu sentiasa meminta kepada ALLAh agar dapat bermimpi bertemu dengan gurunya, satu hari,ALLAH telah memperkenankan permintaannya. dalam mimpi dia bertanya kepada si guru.. " wahai guru, setelah setahun kewafatanmu, apa yang rasai sekarang ini??" lalu sang ulama menjawab " sesungguhnya ALLAH belum pun selesai menghisab amalanku..kerana suatu hari aku pernah menggunakan secebis kayu(maksudnya sikit sangat sangat...) tanpa mengkhabarkan kepada pemiliknya.. inilah yang menyebabkan amalanku belum habis di hisab..

SUBHANALLAH.... sikit saja tapi tetap dihisab... mksudnya beli lulus lagi... kita yang bukan ulama' ni macamana pula ya????

semoga RAMADHAN ini mampu menyingkap segala dosa untuk dineutralkan... usah biarkan peperiksaan menjadi aral dalam menghayati RAMADHAN 1431( rugi sangat..)

TAPI jadikan peperiksaan sebagai wadah untuk pengabdian yang istiqamah.... niatkan pepriksaan kita.. untuk islam!

ayuh teman, ayuh sahabat,
cemerlangkan diri untuk hadhorotul ummah al-mansyudah!!

Comments

Popular posts from this blog

tadabbur surah kahfi : sebab turunnya surah al-kahfi..

بسم الله الرحمان الرحيم

bersambung dari artikel ini. Muhammad bin Ishak meriwayatkan daripada ibnu Abbas radhiyallahu 'anhu yang mengisahkan tentang peristiwa turunya surah al-kahfi:
"orang-orang Quraisy menghantar An-Nadhar bin Al-Haruth dan Uqbah Bin Abi mu'ith kepada beberapa orang rahib yahudi. Mereka diminta untuk bertanya tentang Muhammad shallallahu 'alaihi wasallam dan apa yang para rahib itu tahu tentang diri nabi Muhammad menurut apa yang dinyatakan di dalam Taurat.
para utusan Qurais itu berkata kepada rahib-rahib yahudi yang mereka kunjungi :" kami datang kepada kamu sebagai ahli kitab yang memegang Taurat untuk mendapatkan keterangan daripadamu tentang sahabat kami Muhammad! "
orang-orang yahudi itu berkata kepada mereka(utusan Quraisy), berikanlah tiga pernyataan kepadanya,jika dia dapat memberi keterangan tentang tiga perkara itu, maka memang benar dia adalah rasul. tetapi, jika dia tidak dapat memberi keterangan itu, maka dia alah seorang yang me…

"Kerana aku pemuda akhirat.."

Ukhrawi bukan hanya itu..
“Ah, kau hanya melihat akhirat. Kau gadis ukhrawi. Maaflah, kami ini duniawi”, begitu saban hari mereka bergurau denganku.
Aku cuma tersenyum getir mendengar kenyataan itu. Bukan terasa hati. Namun kerana kecewa dengan kecilnya pandangan anak muda generasi Y pada erti keduniaan. Aku kesal dengan salah erti tentang kedunian ini.

Mereka menganggap tudung labuh, membaca al-quran, pergi ke masjid, membaca dan menulis hal-hal agama itu ‘ukhrawi’. 
Mereka menganggap orang ukhrawi hanya tahu bercakap tentang ayat al-Quran dan tafsirnya. 
Mereka menganggap orang ukhrawi itu semata-mata puasa dan solat sahaja. Itu salahnya kita anak muda. Kita tidak mampu menjadi seperti anak muda di zaman Nabi kerana mentaliti dan persepsi satu sisi yang kita cermati.

Pada aku dan sepatutnya pada kita pemuda, keduniaan bukan pada banyaknya harta semata. Keduniaan bukan juga pada tingginya pangkat. Keduniaan sama sekali tidak diukur pada cantiknya paras rupa dan mewahnya rumah serta kere…

Contengan ramadhan: Persahabatan dan TAQWA kita..

بسم الله الرحمان الرحيمIni benar-benar sebuah ukhuwwah..
Selesai membaca surah An-naba' ayat 31-37, saya pandang ke kiri. Jalidah tiada. Sebab selalunya, Jalidah akan berkata kepada saya;
"Zahra cepat. Nak dengar perkongsian dari Zahra.."Sebenarnya, saya bukan pandai sangat mahu bercakap dan mengulas sesuatu, tetapi sahabat sejati yang ikhlas itu kadangkala lebih meyakini kita berbanding diri kita sendiri.

Sebab itu, bila sering bersama dengan Jalidah, saya seolah diberi kekuatan untuk berkongsi.

Terutamanya untuk melontarkan idea-idea dan butiran mutiara yang menerpa ketika menelusuri patah kata dari Al-quran. Setiap kali melontarkan bait-bait al-quran yang mulia, kemudian mentadabbur maksudnya, satu demi satu kisah kehidupan terasa dirungkai.

Tetapi, kadang-kadang saya mengelak juga.
"Jalidah, ana bukan faham betul sangat pun. Takut tersalah pula..",  Dan, selalunya, Jalidah akan mendesak. Memberi harapan dan menghargai saya seadanya.
"Zahra, ana pun macam Zah…