Skip to main content

'UKHUWWAH' TUNJANG KEKUATAN PERJUANGAN...dedikasi buat sahabat2

dedikasi ini, khas buat sahabat yang benar2 memahami 'perjuangan' ini......
sahabatku,
perjuangan kita tak sehebat perjuangan baginda nabi,
perjuangan kita tak sesukar perjuangan sahabat2 di palestin,
perjuangan kita tak setaraf pejuangan para sahabat menegakkan dinullah,
'perjuangan' ini hanyalah sebuah perjuangan kecil dalam memperkukuh fardu muslim,
lantaran kita semua adala da'ie fi sabilillah.....

dalam meniti perjuangan mungil inilah, kita seringkal tersalah arah dan tersilap lngkah.Diri yang sering terleka memerlukan sahabat sebagai penguat kaki di jalan ini.sepertimana tali persahabatan baginda nabi muhammad sallallahu 'alaihi wasallam yang dipintal bersama Abu Bakar As-siddiq,khalifah pertama khilafah islam.
Duhai sahabat, biarlah kita bersama-sama meniti jalan ini hingga ke hujung nyawa kerana nalurinya,kita mendambakan apa yang termaktub dalam sebuah hadis shoheh daripaa nabi:
" من اغبرت قدماه فى سبيل الله حرمه الله على النار "
"barangsiapa yang berdebu kakinya di jalan ALLAH,maka akan
ALLAH haramkan ke atasnya api neraka..."
(RIWAYAT BUKHARI MUSLIM)

sahabat, walaupun semakin hari kita kian dipisahkan oleh jarak.kalau dahulu kita berjuang di maahad yang sama(mmas),daar yang sama(thibbilqulub), bahkan kamar yang sama(nailah al-farafishah),namun kini kita dipisahkan oleh sempadan negeri yang berbeza(kedah n kelantan).
namun, sedarlah sahabatku perjuangan kita masih panjang.........biarlah ukhuwwah ini menjadi pengikat dalam mencapai HALAWATUL IMAN..semoga perpisahan dan pertemuan yang berlaku menungkatkan tahap pemikiran,kematangan dan pemahaman kita tentang perjuangan...
teruskanlah perjuanganmu di bumi NILAM PURI, insyaALLAH perjuangan di bumi barkah MAAHAD ini perlukan mujahidah bagi meneruskan keberkatannya...masih segar di ingatan ttng tinta darimu,
"perkongsian ketabahan dan kesucian akan dikongsi dengan mengharapkan cinta sang pencipta..."
" laa taiasu min rauhillah,,,dalam surah al-anfal ALLAH dah janji akan bg kmenangn buat orng yang sabar"
" ruh kita akan saling meniup semangat,kerana ruh orang mu'min itu saling berpelukan..(jaga hati)"
insyaALLAH, "فذكر فاءن الذكر تنفع المؤمنين " sesungguhnya saling mengingatkan itu memberi manfaat kepada sesama mu'min.. KUN SYUJJA'AN YA UKHTI!!!!
Seterusnya buat sahabat yang bersamaku mneruskan perjuangan di medan pengajian madrasah, sesungguhnya perjalanan kita masih jauh..banyak lagi yang bakal diharungi.banyak lagi yang harus dipelajari...
pertemuan kita dimuka diari alam madrasah,di sebuah tempat yang tenang dan menyuburkan ruh keimanan serta ukhuwwah bersama teman2(mmy), cukup menjadi kenangan yang menjdi tarbiah dan kekuatan dalam meneruskan sentuhan 'tarbiah' ini...
antara kita tiada lagi rahsia, susah dan senang kita bersama terpatri kenangan yang takkan dilupa... insyallah daurah yang akan diteruskan akan menjadi rabitah pengikat ukhuwwah dan keterikatan ruh kita yang sling berpelukan...
dengan keputusan dari ALLAH yang menetapkanku agar meneruskan perjuangan dibumi maahad ini,bererti kita akan terus bersama menongkah badai, menyumbangkan minda dan menjadi pemikir buat sahabat2 yang lain. semog kita benar2 menjai SULBAH dalam perjuangan meneruskan sunnah rasulullah ini...ALLAHUAKBAR!!!

buat sahabat-sahabat yang lain, kita punya amanah masing-masing. teruskan usaha kalian dalam meneruskan usaha tarbiyah di tempat pengajian masing2... insyaALLAH usaha kita akan dinilai ALLAh....
luruskan saaf kita, perbaharui minda kita untuk berfikir lebih luas dalam usaha pejuangan demi ISLAM yang dicintai....
WASSALAM...

Comments

Popular posts from this blog

tadabbur surah kahfi : sebab turunnya surah al-kahfi..

بسم الله الرحمان الرحيم

bersambung dari artikel ini. Muhammad bin Ishak meriwayatkan daripada ibnu Abbas radhiyallahu 'anhu yang mengisahkan tentang peristiwa turunya surah al-kahfi:
"orang-orang Quraisy menghantar An-Nadhar bin Al-Haruth dan Uqbah Bin Abi mu'ith kepada beberapa orang rahib yahudi. Mereka diminta untuk bertanya tentang Muhammad shallallahu 'alaihi wasallam dan apa yang para rahib itu tahu tentang diri nabi Muhammad menurut apa yang dinyatakan di dalam Taurat.
para utusan Qurais itu berkata kepada rahib-rahib yahudi yang mereka kunjungi :" kami datang kepada kamu sebagai ahli kitab yang memegang Taurat untuk mendapatkan keterangan daripadamu tentang sahabat kami Muhammad! "
orang-orang yahudi itu berkata kepada mereka(utusan Quraisy), berikanlah tiga pernyataan kepadanya,jika dia dapat memberi keterangan tentang tiga perkara itu, maka memang benar dia adalah rasul. tetapi, jika dia tidak dapat memberi keterangan itu, maka dia alah seorang yang me…

"Kerana aku pemuda akhirat.."

Ukhrawi bukan hanya itu..
“Ah, kau hanya melihat akhirat. Kau gadis ukhrawi. Maaflah, kami ini duniawi”, begitu saban hari mereka bergurau denganku.
Aku cuma tersenyum getir mendengar kenyataan itu. Bukan terasa hati. Namun kerana kecewa dengan kecilnya pandangan anak muda generasi Y pada erti keduniaan. Aku kesal dengan salah erti tentang kedunian ini.

Mereka menganggap tudung labuh, membaca al-quran, pergi ke masjid, membaca dan menulis hal-hal agama itu ‘ukhrawi’. 
Mereka menganggap orang ukhrawi hanya tahu bercakap tentang ayat al-Quran dan tafsirnya. 
Mereka menganggap orang ukhrawi itu semata-mata puasa dan solat sahaja. Itu salahnya kita anak muda. Kita tidak mampu menjadi seperti anak muda di zaman Nabi kerana mentaliti dan persepsi satu sisi yang kita cermati.

Pada aku dan sepatutnya pada kita pemuda, keduniaan bukan pada banyaknya harta semata. Keduniaan bukan juga pada tingginya pangkat. Keduniaan sama sekali tidak diukur pada cantiknya paras rupa dan mewahnya rumah serta kere…

Contengan ramadhan: Persahabatan dan TAQWA kita..

بسم الله الرحمان الرحيمIni benar-benar sebuah ukhuwwah..
Selesai membaca surah An-naba' ayat 31-37, saya pandang ke kiri. Jalidah tiada. Sebab selalunya, Jalidah akan berkata kepada saya;
"Zahra cepat. Nak dengar perkongsian dari Zahra.."Sebenarnya, saya bukan pandai sangat mahu bercakap dan mengulas sesuatu, tetapi sahabat sejati yang ikhlas itu kadangkala lebih meyakini kita berbanding diri kita sendiri.

Sebab itu, bila sering bersama dengan Jalidah, saya seolah diberi kekuatan untuk berkongsi.

Terutamanya untuk melontarkan idea-idea dan butiran mutiara yang menerpa ketika menelusuri patah kata dari Al-quran. Setiap kali melontarkan bait-bait al-quran yang mulia, kemudian mentadabbur maksudnya, satu demi satu kisah kehidupan terasa dirungkai.

Tetapi, kadang-kadang saya mengelak juga.
"Jalidah, ana bukan faham betul sangat pun. Takut tersalah pula..",  Dan, selalunya, Jalidah akan mendesak. Memberi harapan dan menghargai saya seadanya.
"Zahra, ana pun macam Zah…