Skip to main content

Posts

Showing posts from August 27, 2013

Tiga kata dari 'reunion semalam'..

Sambungan dari..(safar penuh muhasabah: UIAM ke MMY)


بسم الله الرحمان الرحيم


Perjalanan: berbekal tiga kata..
Ukhuwwah, Tarbiyyah, Dakwah.
Itulah tiga kata yang saya semat dalam diri. Saya tidak mahu perjalanan ini sia-sia dan sekadar meramaikan pertemuan. Bukankah kita dan mereka(bukan islam) itu tidak sama?Mereka juga ada pertemuan-pertemuan seperti kita. 
Tetapi, pertemuan mereka tidak membawa mereka ke syurga. Maka, kita yang bertemu dengan keimanan ini, bersama matlamat pasti membawa kita lebih dekat menuju syurga, insyaAllah.
Bas pertama dari Sungai Petani menuju Yan tepat jam 8.30pagi itu, membawa saya kepada kenangan enam tahun lalu. Kiri kanan jalan masih sama seperti dahulu. Mungkin ada beberapa yang sudah berubah seperti masjid Khairiah,Bedong yang telah siap.Tetapi tidak terlalu banyak. 
Kebanyakannya masih belum berubah.


Nostalgia baju sekolah dengan tudung dan kain susun biru itu, menjengah lagi. Sambil menjamah pemandangan sepanjang jalan, saya mencoretkan sesuatu di aatas ker…

Safar penuh muhasabah: UIAM ke MMY.

بسم الله الرحمان الرحيم


Doa, bekal permusafiran

Petang itu, saya bergegas menuju ke stesen bas. Kertas peperiksaan Tahfiz yang tamat dijawab tepat jam 5 petang itu saya tinggalkan dengan tawakkal. 

Usaha telah dibuat, hafalan satu juzu' sudah diselesaikan dengan beberapa kali ulangan.

Walau ada sedikit masalah ketika menjawab peperiksaan, saya berusaha menghilangkan kecewa itu dengan berita gembira untuk bertemu sahabat-sahabat lama di MMY esoknya. 

Sepanjang perjalanan menuju Sentral Kuala Lumpur, saya buka kitab hisnul muslim, menyelak beberapa patah doa sebagai bekalan sepanjang perjalanan jauh dan mendadak ini.
اللَّهُمَّ إِنَّا نَسْأَلُكَ فِيْ سَفَرِنَا هَذَا الْبِرَّ وَالتَّقْوَى، وَمِنَ الْعَمَلِ مَا تَرْضَى، اللَّهُمَّ هَوِّنْ عَلَيْنَا سَفَرَنَا هَذَا وَاطْوِ عَنَّا بُعْدَهُ، اللَّهُمَّ أَنْتَ الصَّاحِبُ فِي السَّفَرِ وَالْخَلِيْفَةُ فِي اْلأَهْلِ، اللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنْ وَعْثَاءِ السَّفَرِ وَكَآبَةِ الْمَنْظَرِ وَسُوْءِ الْمُنْقَلَبِ فِي الْمَالِ وَاْلأَهْلِ
Bait…