Skip to main content

Posts

Showing posts from July 28, 2013

Bermanfaatkah bacaan Al-quran kita?

بسم الله الرحمان الرحيم


Dia pun tahu Al-Quran..
"Semalam waktu bibi pulang mengajar, uncle guard Chinese tu tanya bibi. Ada Al-quran terjemahan inggeris tak?", Bi Oya mula bercerita.
"Pak guard tanya nak Al-quran?", saya bertanya balik seolah aneh. Iyalah, pelajar universiti pun kadang-kadang ada yang masih kurang berminat dengan Al-quran.
"Iya, chinese lagi. Katanya mau belajar tentang semua agama." bi Oya menambah sambil memasukkan beg tangan ke dalam almari besi berwarna biru laut di sebelah pintu bilik.
Saya tercenung sebentar. Sambil mata ligat memandang luar jendela, memerhati lambaian pohon di sekitar Mahallah Sumaiyah itu. 
Saya, jadi teringat sebuah kisah dari seorang sahabat ketika daurah kami di sekolah lama. Beliau bercerita tentang pengalaman turung padang melakukan dakwah lapangan di sekitar sebuah kompleks membeli belah.
Mereka ditugaskan untuk mengedarkan borang penilaian yang berisi soalan-soalan mudah berkaitan islam. Borang itu disebarkan kepa…

Tetamu 'Syiah' dan mesej Taqwa

بسم الله الرحمان الرحيم

Tetamu 'Syiah' di kelas
"Hal 'indaki nash asliy (Ada artikel asal pada kamu)?"
"Na'am, walakin fil ghurfah. (Mestilah ada ustaz, tapi di bilik..)", satu kelas ketawa. 
Hidayah memang begitu, bicaranya sering mengundang harmoni di dalam kelas. Saya cuma memerhati. Terasa ada nada lain pada pertanyaan ustaz itu.
"Min ein? (Kamu ambil artikel ini dari mana?)", ustaz melanjutkan pertanyaan.
"Ermm, dari internet ustaz. Saya tak ingat pula nama laman sesawangnya.", Hidayah masih di hadapan kami menjawab pertanyaan ustaz. Dia juga terlihat ragu dengan pertanyaan demi pertanyaan luar tajuk yang menyerangnya.
"Haazan nash min Syiah! (Artikel ini, dari Syiah)", ustaz berkata sambil bangun dari kerusi di bahagian paling belakang kelas.
"Haaah!!", satu kelas terjerit kecil. 
Hidayah yang paling kaget. 

Bayangkan sahaja, dia bertungkus lumus membuat pembentangan bertajuk 'adab-adab berbuka puasa' itu…