Skip to main content

Posts

Showing posts from February 17, 2012

tadabbur surah kahfi : sebab turunnya surah al-kahfi..

بسم الله الرحمان الرحيم

bersambung dari artikel ini. Muhammad bin Ishak meriwayatkan daripada ibnu Abbas radhiyallahu 'anhu yang mengisahkan tentang peristiwa turunya surah al-kahfi:
"orang-orang Quraisy menghantar An-Nadhar bin Al-Haruth dan Uqbah Bin Abi mu'ith kepada beberapa orang rahib yahudi. Mereka diminta untuk bertanya tentang Muhammad shallallahu 'alaihi wasallam dan apa yang para rahib itu tahu tentang diri nabi Muhammad menurut apa yang dinyatakan di dalam Taurat.
para utusan Qurais itu berkata kepada rahib-rahib yahudi yang mereka kunjungi :" kami datang kepada kamu sebagai ahli kitab yang memegang Taurat untuk mendapatkan keterangan daripadamu tentang sahabat kami Muhammad! "
orang-orang yahudi itu berkata kepada mereka(utusan Quraisy), berikanlah tiga pernyataan kepadanya,jika dia dapat memberi keterangan tentang tiga perkara itu, maka memang benar dia adalah rasul. tetapi, jika dia tidak dapat memberi keterangan itu, maka dia alah seorang yang me…

tadabbur surah kahfi : ayat 1-5...

بسم الله الرحمان الرحيم
pagi jumaat yang cerah dan mendamaikan.. kulemparkan pandangan ke luar tingkap, suara burung bersahut-sahutan mendamaikan hati yang resah.  mentari yang tersenyum melemparkan cahayanya dengan penuh kelembutan dan ketenangan.
surah al-kahfi yang baru usai kutamatkan memberi seribu satu pengajaran yang mendalam. sebuah surah yang termaktub kelebihannya dan dinyatakan masa untuk membacanya melalui sebuah hadis:
Al-Hakim meriwayatkan daripada Abi Said, bahawa rasulullah shallallahu a'laihi wasallam bersabda, "barangsiapa yang membaca surah al-kahfi pada hari jumaat, akan bersinar  cahaya baginya selama masa dua jumaat"
subhanallah, kalam mulia dari seorang nabi akhir zaman, menyusup masuk ke relung hati yang sedang memerlukan kalam yang menyejukkan ini.. lantas, aku membuka buku "tafsir surah pilihan Ibnu Kathir" yang tersusun rapi di sebelah kiri meja belajarku.


tafsir surah al-kahfi ayat1-5
sesungguhnya ALLAH subahanahu wataala memenuhi diri-Nya pada…