Skip to main content

Posts

Showing posts from April 24, 2011

pesan syeikh sudais kepadaku.. kepada kalian

بسم الله الرحمان الرحيم

 khamis, malam jumaat yang lalu(21 april) saya bertemu syeikh abdulrahman as-sudais. memang sudah dengar dari kakak saya yang belajar di UIA, beliau datang ke malaysia. cuma, saya tak sangka beliau datang ke kawasan rumah saya (institut Al-Qayyim bukit mertajam).

mulanya, saya hairan juga kenapa markaz ibnu qayyim al-jauziyyah (IQ) berdekatan rumah saya kedengaran riuh. biasanya kalau ada ceramah, tak pula testing microfon banyak kali. sudah banyak kali bekas mufti perlis, imam muda asyraf, dan ramai lagi public figure datang beri ceramah di markaz ni. biasa saja.
tapi kali ni, persediaan yang luar biasa. bila abi balik dari mengajar, dengan penuh penasaran saya buka mulut ingin bertanya..
belum sempat apa2 abi dah bagitau :  " imam masjidil haram nak datang, insyaALLAH " " kat IQ(institut al-qayyim) abi?" tanya saya tak percaya. " lepas maghrib " jawab abi ringkas.
belum pun masuk waktu maghrib, sudah kedengaran pengumuman: " harap …